VIDEO: Koliko košta odmor na hercegnovskoj rivijeri

05.07.2017.     Vijesti

Peko Kilibarda na obali Jadrana ima svoj restoran i kafić. Uzeo je ovogodišnje račune i uporedio sa onim od prošlih pet godina. Brk se nasmijao jer je ove godine novčanik dosta deblji.

Maj je nekih 20 odsto jače nego prošle godine i jun je čak 30 odsto jači nego prošle godine i najjači u zadnjih 5 godina. To su podaci koji su relevantni i tačni, znači finansijski podaci”, kaže Peko.

Cijene kao i prošle godine. U kafićima najjeftinija kafa jedan evro, u restoranima pica pet. Ležaljkae su od 2 do 5 evra dok za suncobran izdvajate minimum evro.

Ponuda smjestaja široka. Oni sa podebljim novčanikom za predsjednički apartman moraju izdvojiti 400 evra po danu, izdaju se i vile a dan je 500 evra. Najtraženiji apartmani su oni najjeftiniji.

“U privatnom smještaju možete naći sobu po osobi od 6 do 10 evra dok se cijene apartmana kreću između 30 i 50 evra”, priča Ana Đurašković Lazarević, Turistička organizacija Herceg Novi.

Ako ste na more pošli od Trebinja gužvu na granici nećete izbjeći isto kao što ne možete izbjeći plaćanje putarine od tri evra u jednom pravcu. Devedeset centi po danu daćete za boravišnu taksu.

U Turističkoj organizacije Herceg Novog zadovoljno trljaju dlanove.

“Prema posljednjim podacima, u Herceg Novom boravi nešto više od 16.000 gostiju, to je zadnji podatak od 30.06. Prema nekim procjenama sada je negdje oko 18 i po hiljada registovanih gostiju na hercegnovskoj rivijeri”, kaže Đurašković Lazarević.

Ovaj broj je dosta veći jer svi turisti nisu prijavljeni. Herceg Novi je isti kao i prije dvadeset godina, lokalne gazde nadaju se da će nova vlast donijeti promjene. Turisti zadovoljni.

Veliki broj turista na plažama ne znači da je standardi bolji. U Turističkoj organizaciji kažu da malo ko na moru ostaje duže od pet dana.

Najveći broj turista u Herceg Novom su komšije. Čak 40% njih dolazi iz Srbije a 25% iz BiH.

Izvor: atvbl