VIDEO: Kako izgledaju hercegovačka sela posle požara

08.09.2017.     Privreda

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati hercegovačka sela u kojima nije bilo požara, pa i ne čudi da je vatra samo na području Trebinja ostavila štetu veću od milion maraka.

Život u trebinjskom selu Dubočani skoro da se ugasio. Šuma i pašnjaci pretvoreni su u zgarišta, izgorjeli su vinogradi, voćnjaci, sve osim kuća. Mještani kažu – tužno i jezivo.

pozar trebinje (2)

“To je izgorjelo i uništeno, pa kada dođeš ovdje fino ti se smuči, vjerovali ili ne. Ovdje sam rođen i odrastao ovdje, pod ovim hrastom ladovao ko dijete. Teško je¨”, priča Milorad Anđelić, selo Dubočani.

U “Šumama Srpske” procjenjuju da su ostali bez skoro 22.000 hektara- indirektna šteta je veća od dva miliona maraka, direktna se ne može ni zamisliti. Da se sve vrati na staro trebaće i truda i vremena, a najviše novca.

pozar trebinje (4)

Prvi ljudi Šuma Srpske nadu polažu u pomoć Vlade RS.

“Sama direktna šteta koja se obračunava prosto, drvna masa puta najniža cijena izađe preko 2.200.000 maraka. Da bi se pomoglo i obnovilo ovo zemljište i sredina trebalo bi jako puno rada i puno novca”, Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom.

“Ovo su ipak štete koje nose milionske iznose tako da će Vlada RS iz sredstava proširene produkcije pokušati da pomogne u onom dijelu koliko je neophodno da bi se sve ovo područje saniralo”, naveo je Risto Marić, generalni direktor “Šuma Srpske”.

pozar trebinje (1)

Za prvu pomoć na račun Centra za gazdovanje kršom biće uplaćeno 250.000 maraka, obećao je Marić. Male i siromašne opštine Bileća i Ljubinje svoju štetu još nisu sabrale. Kažu, ne zna se koja je veća- ekonomska ili ekološka

“Štete još nismo procijenili. Nisu ekonomske tolike kolike su ekološke štete”, kaže Zdravko Ivković, šef Šumske uprave Bileća.

“Ali su štete u svakom slučaju ogromne. U zadnjih 20 godina sigurno ovakve požare mi nismo imali na ovim područjima”, navodi Milenko Rudan, šef Šumske uprave u Ljubinju.

pozar trebinje (3)

Ni Trebinjci ne pamte ovoliko požara i procjenjuju da im je izgorjelo više od devet hiljada hektara površine.

O štetama na području grada Trebinja direktor Šuma Srpske razgovarao je sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem. Šta je na sastanku bilo, ATV nije saznala. U telefonskom razgovoru gradska portparolka je rekla da je sastanak samo za odabrane, a da mi nismo poželjni.

Izvor: Atv