VIDEO: Hoće li i kako liberalizacija tržišta uticati na cijenu struje u Republici Srpskoj?

25.09.2017.     Energetika

Tržište električne energije u BiH otvoreno je skoro dvije godine, a slobodne trgovine strujom nema. Potrošači se i dalje snabdijevaju od državnih elektroprivreda, a sve i da kilovate kupuju na tržištu, ne bi plaćali manje. Cijene struje moraće rasti bude li BiH slijedila liberalizaciju i evropska pravila. Ako je za utjehu, do kraja godine poskupljenja neće biti.

Slobodno tržište, veća ponuda, manja cijena struje – ovako većina potrošača shvata liberalizaciju. Međutim, nivelisanje cijena po zakonima tržišta neće ići po formuli koju očekuju krajnji kupci. Iako trenutno, uz Srbiju, plaćamo najjeftiniju struju u regionu, za potrošače i minimalno poskupljenje je neprihvatljivo. Uz najniži standard, objašnjavaju, cijene ne mogu biti veće.

Poskupljenja su izvjesna, tvrde stručnjaci za energetiku, a uslovljavaju ih direktive EU i Energetske zajednice i primjena zakona liberalizacije svih tržišta el. energije. Sada plaćamo kilovatčas po povoljnim uslovima, od 0,083 evra, objašnjavaju, jer na formiranje cijena utiču socijalni i politički faktori, a ne zakoni tržišta.

S druge strane u ERS-u, od kojeg se i dalje snabdijevaju svi mali potrošači u Srpskoj, punu liberalizaciju vide kao šansu za utvrđivanje pozicije na tržištu i zaradu.