VIDEO: Hit izjava trebinjskog matičara o subvencijama za sklapanje braka

25.09.2017.     Vijesti

Za one koji su na korak da zagaze u četvrtu deceniju života a nisu oženjeni ili udati u Hercegovini kažu da su im svi vozovi već odavno prošli.

No ukoliko se Trebinjci stariji od 38 godina zakače makar za zadnji vagon gradska uprava će ih dobro nagraditi.

Prvih 18 mjeseci braka  svi  će dobijati od 450 do 650 maraka. Vozovi prolaze i Milisavu ali on puno ne brine.

“Pravo da vam kažem dali bi još toliko da se neženimo. Šalim se. Pa značilo bi ali moglo bi još malo da se da, dobar je budžet Grada Trebinja”, kaže neženja  Milisav Pendo.

Trebinjske neženje prebrojao je i gradonačelnik Luka Perović, kaže taj se problem mora što prije riješiti. Ova odluka sprovodiće se već od sledećeg mjeseca. Uslovi su jednostavni, trebate biti Trebinjac stariji od 38 godina i stati na ludi kamen.

“Opredjelili smo se zato što znamo da u Trebinju ima oko 500 ovakvih osoba i mi bi bili zadovoljni kada bi smo u ovoj godini realizovali 50 bračnih parova. Neka od tih 50 svako drugo dobije dijete mi ćemo u Trebinju imati još jedan novi razred”, rekao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Nisu zaboravljeni ni oni mlađi koji uplovljavaju u bračne vode za njih će se praviti zgrada sa tridesetak stanova. Osim podsticaja za mladence Grad Trebinje nagrađuje i sve đake koji žive u seoskim područjima.

“Odlučili smo se da dajemo podsticajna sredstva u iznosu od 125 maraka mjesečno za one gdje su mala primanja ili nema primanja. A onome gdje su primanja veća od prosječne plate u RS dajemo 75KM po jednom učeniku. Znači ako neko ima i dva učenika dobijaće 250 maraka”, rekao je Petrović.

I mladenci i đaci finansiraju se iz gradske kase koja se dobro puni kaže gradonačelnik. A cilj svega ovoga je kaže Luka Petrović da Trebinje umjesto 30 ima 50 hiljada stanovnika.