VIDEO: Agrofin i ove godine očekuje grožđe vrhunskog kvaliteta- stigao i koncesioni ugovor

30.06.2017.     Privreda Video servis

Vremenske prilike odgovaraju trebinjskim vinogradarima. U Agrofinu radna atmosfera. Svaki čokot loze detaljno se pregleda. Vinograd okopan. Sistem za navodnjavanje besprijekorno funkcioniše. Očekuju se i dobri prinosi.

„Što se tiče prinosa za ovu godinu ja ne sumnjam da će biti umanjen prinos pošto mi nismo imali neke velike štete koje su nanijeli mrazevi koji su se desili u aprilu. A što se tiče kvaliteta nadamo se odličnom grožđu“, kaže Branko Anđelić Agronom.


Mrazevi i grad ove godine su zaobišli vinograde u Istočnoj Hercegovini. Sada se strahuje od prevelikih suša. O sladoru je još rano govoriti, o očekivanjima nije. U Agrofinu kažu da će na 162 hektara ubrati više od milion kilograma grožđa.

Merlo, žilavka, kaberne, šardone sve vrste uveliko napreduju. Za radovanje je još rano kažu vinari, jer su do berbe ostala dva vrela mjeseca.
„Ja očekujem ako sve nastavi ovako da ćemo imati kvalitet to je nama uvijek broj jedan, sasvim pristojan. Možda prinos nekih desetak procenata manji to je skoro sigurno. Naravno, čekaju nas dva teška ljetna mjeseca velike temperature što može uzeti svoj danak. Pa vidjećemo, u svakom slučaju ja sam zadovoljan“, kaže Dragan Anđelić direktor Agrofina.


Grožđe iz trebinjskih vinograda svoje kupce je već našlo. Velike količine kupiće komšije iz Zapadne Hercegovine jer su njihove vinograde skoro pa uništile vremenske neprilike, najviše mrazevi.

POTPISAN UGOVOR O KONCESIJI

Danas je svečano u prostorijama „Agrofina“ potpisan i ugovor o dodjeli koncesije na koju je ovaj konzorciju čekao tri godine.