Uvodi se porez na sokove i alkohol?

27.05.2017.     Privreda
Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH najavili su u petak (26. maj) da su Upravnom odboru UIO BiH dostavili novi stari prijedlog seta zakona o akcizama.
Kako je rekao Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, riječ je o prvom prijedlogu koji je UO UIO BiH uputio Vijeću ministara BiH, a to je da se akcize uvedu i na alkoholna i bezalkoholna pića i pivo.
– UO UIO BiH će ovaj prijedlog razmatrati na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak u Sarajevu – rekao je Kovačević.
Međutim, Nezavisnim je iz Kabineta Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH i predsjedavajućeg UO UIO BiH, potvrđeno da akcize nisu na dnevnom redu sjednice UO UIO, te da je Bevanda rekao sve što je imao o akcizama. Saznajemo da će na dnevnom redu sjednice biti 21 tačka plus dvije dopunske.
Miro Džakula, direktor UIO BiH, ranije je pojasnio da je potrebno uskladiti kompletne zakone o akcizama i o PDVu sa zakonskom regulativom EU, kao i da će izmjene Zakona o akcizama doprinijeti razvoju i pokretanju investicionih projekata, što će rezultirati rastom bruto domaćeg proizvoda. Ovaj prijedlog trebalo bi da omogući i rekonstrukciju i sanaciju zdravstvenih fondova i ustanova.
Izvor: Nezavisne novine