Uskoro početak radova na izgradnji magistralnog puta Stolac – Neum

26.06.2017.     Vijesti

Projekt izgradnje puta Stolac – Neum, ukupne vrijednosti 40,8 miliona evra, trebao bi početi u avgustu a trajat će četiri godine.

Direktor JP Ceste FBIH Ljubo Pravdić istuče da je ova magistralna cesta od velike važnosti za Neum i Stolac, ali i za državu. Izgradnja ceste finansirat će se kreditom Evropske investicione banke i Svjetske banke, i to za ukupno tri dionice: Kiševo – Broćanac, Broćanac – Cerovina i Cerovina – Drenovac.

Početak radova na dionici Kiševo – Broćanac predviđen je za ovu godinu. Trenutno je u toku evaluacija ponuda kao i procedura za nadzor nad izvođenjem radova.

„Nakon toga će se pristupiti pregovorima o ugovoru i njegovu potpisivanju, a planirano da radovi započnu u avgustu ili septembru  ove godine“, kazao je Pravdić. On je dodao da početak implementacije zavisi o stvarnoj efektivnosti kredita, što može dovesti do prolongiranja početka implementacije programa.

„Ali nadamo se da će se sve aktivnosti odvijati planiranom dinamikom i da će radovi započeti u planiranom periodu“, rekao je Pravdić. U predstojećem periodu za realizaciju projekta bit će potrebno raditi i na eksproprijaciji nekretnina.

Izvor: Bljesak.info