Trebinje domaćin četvrtog simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“

04.02.2017.     Vijesti

4.februara teologija-u-javnoj-sferi-trebinje

U Trebinju će od 9. do 12. februara biti održan 4. simpozijum „Teologija u javnoj sferi“, koji će okupiti eminentne teologe i naučnike iz različitih oblasti društvenog života.

Simpozijum je osmišljen kao svojevrsni festival koji će obuhvatati različite sadržaje: panel diskusije, predavanja, predstava, izložbe, a biće svečano zaključen evharistijskim slavljem u nedjelju, u trebinjskom Sabornom hramu.

Tokom simpozijuma, osim predavanja na različite teme, biće organizovane izložbe Branka Radulovića i o carskoj porodici Romanov, promocija knjige „Patrologija“ umirovljenog vladike Atanasija, predstava „Sedam“ u organizaciji Međureligijskog vijeća BiH o temi nasilja nad ženama.

Kako je najavljeno, između ostalih, učesnici simpozijuma biće profesor Rade Kisić, otac Ignjatije Šestakov, Vuk Jeremić, profesori Zoran Krstić, Žarko Trebješanin, Boris Brajović, Julija Vidović, Pantelis Kalaicidis.

Teme panel diskusija su: „Sabornost i jedinstvo Crkve u 21. vijeku uz osvrt na kritski sabor“, „Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta“, „Strah i sloboda“, „Mjesto i uloga žene u Crkvi i društvu“, „Pravoslavlje i moderno doba“.

Simpozijum organizuje novoosnovani Centar za filozofiju i teologiju Trebinje, koji radi pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Sesije simpozijuma biće održane u Kulturnom centru Trebinje, a svečano otvaranje zakazano je za 9. februar u 10.00 časova.

Prošlogodišnjem, trećem godišnjem skupu „Teologija u javnoj sferi“, podijeljenom u šest različitih panel diskusija, prisustvovalo je oko 2.500 posjetilaca.

Koliko je bilo interesovanj e za skup govori činjenica da su se po njegovom završetku, i objavljivanju izvještaja, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj javili brojni zainteresovani koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, a sa željom da im omoguće uvid u sve sadržaje održanog skupa./SRNA/