U Vodovodu stežu kaiš, poskupljenje vode neizvjesno

14.02.2017.     Privreda

Trebinjski Vodovod je u Skupštinu grada poslao zahtjev za poskupljenje vode od 8 posto. Ipak, novi udar po džepu  građana pokušaće da izbjegnu stezanjem kaiša u svojim redovima. Tako je direktor Vodovoda Spaso Radović odlučio da počne od smanjenja plata, svoje za 15 procenata,  Uprave i radnika zaposlenih u administraciji  za 5 odnosno  10 posto, što iznosi od 20 do 120 maraka po radniku. U toku je  je izrada nove sistematizacije i reorganizacija preduzeća.

Foto:  Spaso Radović

„Za smanjenjenje moje plate još ima prostora, ono na čemu ne smijemo da štedimo je oprema. U januaru smo imali više od 500 intervencija i mi moramo po prirodi posla u svakom trenutku biti osposobljeni. Na materijalu  se neće štedjeti, kako bi stanovništvo Trebinja imalo uredno i kvalitetno vodosnadbjevanje“, kaže za poslovni portal  Hercegovina press ,  Radović.

Vodovod muku muči i sa viškom zaposlenih. Samo prošle godine je u ovom preduzeću rješenja na neodređeno potpisalo deset novih radnika ,  a zaposlena su i tri pripravnika. Iako je platni spisak radnika podugačak otpuštanja za sada neće biti.

„Osim viška radnika dočekao nas je i negativan finansijski izvještaj. Vodovod je u 2016. godini poslovao sa minusom od 140 hiljada maraka“, naglašava Radović.

Cilj preduzeća  u   2017.  godini  je ostvarenje prihoda za rekonstrukciju mreže i smanjenje  gubitaka u mreži. Neophodna su i investiranja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Za mjesec dana mjere štednje trebalo bi da daju prvi rezultat, a ako one budu učinkovite  poskupljenja vode neće biti.  Ako ipak novca ne bude dovoljno ići će se sa minimalnim poskupljenjem, a sav prihod biće uložen u nove investicije kažu u trebinjskom Vodovodu.

Gradonačelniku Trebinja, Luki Petroviću se po preuzimanju dužnosti prvog  čovjeka grada  nije učinilo da Vodovod ima problema i da će finansijski izvještaj pokazati  debeli minus.  U nekoliko navrata javno je pohvalio ovo preduzeće. Ipak brojke su ga  demantovale.

Hercegovina press