U Кrekovima počela izgradnja krsta ustanicima nevesinjske puške

12.06.2018.     Vijesti

Odbor za izgradnju spomen obilježja – Krst ustanicima 1875. godine obavještava javnost da je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i saglasnost Eparhijskog upravnog odbora i paroha kifinoselskog i zalomskog jereja Draga Zupca, uz pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića u selu Krekovi počela izgradnja Krsta na lokaciji gdje je počela Nevesinjska puška 1875. godine. Podno tog mjesta se svake godine, u organizici Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, obilježava ovaj istorijski značajan događaj.

U saopštenju Odbora se navodi da je ideja za ovaj projekat potekla još 2005. godine od pokojnog narodnog poslanika Ranka Savića.

Projekat, koji je dobio saglasnost nadležne komisije pri Eparhiji, radio je inženjer Radoslav Samardžić, a izvođač radova je nevesinjski neimar Veljo Bogdanović.

Završetak radova na Krstu, koji je pored nepristupačnog terena i veliki građevinski izazov, očekuje se u narednom periodu, dodaje se u saopštenju Odbora za izgradnju spomen obilježja.

Radio Nevesinje