U Hercegovini cvjeta posao iznajmljivanja vila – Stranci za smještaj sa bazenom plaćaju i do 140 EUR za dan

20.08.2017.     Nekretnine

Turistička ponuda Hercegovine svake je godine sve bogatija, a može se reći kako su ovogodišnji hit vile s bazenima i vanjskim kaminima. U oglasima se mogu naći brojne ponude za ovakav smještaj, a sugovornici Večernjeg lista BiH ističu kako su svi kapaciteti popunjeni te kako vlada veliko zanimanje za taj oblik smještaja.


– Gosti su uglavnom stranci jer je domaćim gostima taj oblik smještaja, po njihovu mišljenju, ipak preskup. Cijene su različite. Dok neke kuće naplaćuju 10 EUR noćenje po krevetu, s druge strane, imate vile s bazenima u kojima noćenje za 10 ljudi naplaćuju po 140 EUR. Kada podijelite to na 10 dijelova, teško se može reći da je cijena velika – rekli su za Večernji sugovornici koji su pokrenuli nekoliko veb stranica koje se isključivo bave tom vrstom posla.

S druge strane, agencije za prodaju nekretnina još uvijek nisu ušle u te poslove, što ne znači kako se to neće dogoditi u budućnosti.

– Za sada rezervacije ovih objekata uglavnom idu preko veb stranica, kao što je booking.com. Agencije još nisu ušle u taj posao, ali imamo informacije kako vlada veliko zanimanje za najam vila u Hercegovini. S godinama će vjerojatno rasti i ponuda i potražnja – rekao je vlasnik agencije za promet nekretninama Sivrić.

Lokacije po cijeloj BiH

Oglasi koje je Večernji list BiH našao na internetu obuhvaćaju kuće od Mostara, Konjica, Posušja te dalje prema Bosni do Bihaća. Svatko po svome ukusu može birati kuću koja mu odgovara, od onih s bazenima, do starinski uređenih objekata u kojima dominira drvo. Cijene najma za sve njih približno su iste. Najskuplji objekt koji su našli u ponudi je jedna kuća na području Mostara koja je zauzeta sve do sredine rujna, a tjedan dana noćenja na kraju rujna će platiti nešto više od 2.000 KM.

– Ove kuće nude privatnost, mir i savršene su za one koji traže odmor bez gužve. S druge strane, sve ove kuće po Hercegovini su pola sata vožnje do Međugorja, Kravice, Počitelja, Starog mosta i drugih atraktivnih lokacija. Osim vila, slične sadržaje nude neki restorani i etno sela po Hercegovini – zaključili su naši sugovornici.

Mnogi stranci odlučuju se za ovakav način odmora u BiH jer su u Hrvatskoj cijene takvih objekata i po 7-8 puta veće. Čak se u pojedinim oglasima najam vila s bazenima i ostalim sadržajima kreće i do 8.000 EUR za tjedan dana. Ono što čudi je da su i ti kapaciteti popunjeni, što znači kako određenom broju turista nije bitna cijena nego kvaliteta sadržaja koji im se nudi. Te brojke će vjerojatno još neko vrijeme ostati nedostižne za BiH, ali sigurno je kako će ponuda biti bogatija u idućim godinama te kako i ovaj oblik turizma Hercegovini može donijeti mnogo novih turista.

Izvor: ekapija