Trebinjski Dom zdravlja se ispisuje iz gubitaša

19.10.2017.     Vijesti

Nakon dugogodišnjeg gomilanja dugova, trebinjski Dom zdravlja  konačno se ispisuje iz gubitaša. Ovu godinu bi trebalo da završi na pozitivnoj nuli potvrdila je za Hercegovina press direktor Branka Drašković.

Ona je uspjela da sanacionim mjerama smanji dugovanja, napravi uštede na materijalnim troškovima i službenim putovanjima i po prvi put nakon četiri godine obezbijedi redovnu isplatu bruto naknada svim zaposlenim radnicima.

Dug koji je prethodna Uprava Doma zdravlja napravila samo po stavci doprinosa premašuje 20 hiljada po radniku. Sa tim teretom danas se suočava nova direktorka koja u penziju samo sledeće godine treba da isprati pet zaposlenih. Za sve njih potrebno je obezbijediti novac za povezivanje radnog staža.

„Takvu situaciju imali smo i ove godine i uspjeli smo da je riješimo. Svaka plata je borba ali do sada smo iz sopstvenih sredstava i uz pomoć Grada isplatili sve plate sa doprinosima bez kreditnih sredstava i pozajmica“, kaže Draškovićeva.

Ona dodaje da u proteklih godinu dana u  ovu ustanovu  nije zaposlen nijedan novi radnik i da je brojku od 157 zaposlenih svela na 142.

“ Sanacione mjere za sada dobro funkcionišu i svi zaposleni u Domu zdravlja su na istom zadatku. Otkaza neće biti i trudićemo se da prirodnim odlivom i racionalnim upravljanjem svedemo broj zaposlenih na optimalan“, pojašnjava direktorka.

Dom zdravlja je naglašava solidno opremljen, a ako bude novca prioritet je ultra zvuk na ginekologiji.

Draškovićeva je zatekla dug od čak 8.136.000 KM.

Hercegovina press