Tepavčević i Belenzada sa željezničarima: Prioritet očuvati radna mjesta i povećati zarade

10.08.2018.     Vijesti

Predsjednik i podpredsjednik Konfederacije Sindikata RS, Željko Tepavčević i Obrad Belenzada,  razgovarali sa danas u Banjaluci sa predstavnicima tri sindikata željezničara  koji djeluju u sastavu Konfederacije Sindikata RS.

Na sastanku kome su prisustvovali Simo Cvjetković, Jelenko Dobraš i Goran Čamdžic, analizirano je stanje u Zeljeznicama RS i težak položaj  zaposlenih radnika .

Konstatovano je da se hitno mora preduzeti niz mjera i koraka koji će da vode očuvanju  preduzeća  i radnih mjesta, kao i povećanju zarada zaposlenih a prevashodno da se promijeni odnos Poslodavca prema Sindikatu i zaposlenima. Osnovni prioritet jeste da se prestane sa kršenjem zagarantovanih prava koje se ispoljava primjenom dvostrukih standarda primjene odredbi starog kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu i to na način  da se primjenjuju samo rešenja koja su nepovoljna za radnika.

Drugi prioritet jeste izrada Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji bi na pravi način oslikao potrebe preduzeća a samim tim i garantovao opstanak i perspektivu preduzeća, jer gotovo sve do sada sto je u pet (5) izmjena Poslodavac predlagao vodilo je nagradjivanju odredjenih savjetodavnih i rukovodnih struktura, zadrzavanju ili povećanju administrativnih cjelina a smanjenju broja izvrsnih radnika.

Naglasena je potreba razgovora sa Vladom i ministarstvima u cilju unapredjenja poslovanja preduzeca, traženja odgovornosti upravnih struktura preduzeća , poboljšanje prava radnika i ostvarivanja istih koji bi bili obezbijedjeni kroz novi Kolektivni Ugovor i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji.

Konfederacija Sindikata RS apsolutno podržava stavove i zahtjeve svih šest sindikata koji djeluju u sastavu Željeznica RS, a koje su isti uputili nadležnim institucijama i aktivno će  raditi na rješvanju istaknutih problema kao i pružanju svih vidova pomoći  u organizovanju sindikalne borbe kako bi se poboljšao status i položaj  zaposlenih u Željeznicama  RS, navodi se u saopštenju Konfederacije.

Hercegovina press