Tender srušio Jadransko – jonsku magistralu

16.10.2017.     Vijesti
Firma IPSA, koja je pobijedila na prošlogodišnjem tenderu za izradu plansko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku magistralu, nije na vrijeme uplatila bankovno jamstvo.
Projekt izgradnje Jadransko-jonske magistrale, jednog od važnijih infrastrukturnih projekata na dijelu kroz BiH (Počitelj — Neum —Trebinje – granica s Crnom Gorom) stopiran je, objavio je Dnevni avaz. Kao razlog, sarajevske novine navode kako je firma IPSA, koja je pobijedila na prošlogodišnjem tenderu za izradu plansko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku magistralu, nije na vrijeme uplatila bankovno jamstvo, a što je bila obvezna prema Zakonu o javnim nabavkama. Ova firma, naime, trebala je u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora  uplatiti bankovno jamstvo, ali je zakasnila dva dana.
Međutim, zbog  kašnjenja ugovor je automatski proglašen ništavnim, potvrdio je za Dnevni avaz  Igor Pejić, sekretar Državnog ministarstva saobraćaja i komunikacija. Zbog novonastale situacije, za koju su u ovom ministarstvu saznali tek prije nekoliko dana, održan je hitan sastanak na kojem je utvrđeno da se posao za izradu tehničke studije za Jadransko-jonsku magistralu mora dodijeliti firmi koja je na međunarodnom tenderu bila drugoplasirana.
Prema informacijama Avaza, to je kompanija IGH Mostar. Vrijednost ugovora s PDV-om za ovaj posao iznosio je 4,2 miliona maraka. U njemu je bilo navedeno da je potrebno uraditi tehničku studiju, nedostajuću prostorno-plansku dokumentaciju, varijante idejnih rješenja s multikriterijskom analizom, studiju utjicaja na životnu sredinu, prometnu studiju i prethodnu studiju izvodIjivosti, a prema potrebama ugovornog organa i predviđenih sredstava u proračunu, finansijskom planu.
Kako bi bio sačinjen novi nacrt ugovora, zatraženo je mišljenje Pravobraniteljstva BiH. Pitanje je, s obzirom na izgubljeno vrijeme, kada će izrada potrebne dokumentacije biti i završena, a rok za to je bio 18 mjeseci od potpisivanja ugovora.
“Kako se sada treba sačekati i Pravobraniteljstvo pa tek onda potpisati novi ugovor, tako više nije poznato ni do kada će se čekati izrada studije. Inače, tek nakon nje treba uslijediti raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova na izgradnji ove trase autoputa“, navodi Avaz. Inače, Jadransko-jonska magistrala , čiji se početak gradnje očekuje do 2020. godine, značajna je gotovo kao i Koridor Vc, piše Avaz. Planirano je da ide uz istočnu obalu Jadrana i Jonskog mora, od Trsta u Italiji do Igoumentise u Grčkoj u dužini od 1.110 kilometara. Počitelj je u projektu naveden kao međunarodno čvorište, godinama se razmišljalo  hoće li prolaziti kroz BiH a tek je 2015. usuglašena ruta, a kroz BiH dužina trase je 110 kilometara.
Izvor: Bljesak.info