TAMINDŽIJA: Gornji Horizonti će preporoditi Hercegovinu

16.09.2018.     Vijesti

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ Ilija Tamindžija kaže da će istorijski projekat „Gornji horizonti“ preporoditi Hercegovinu, donijeti novac i nova radna mjesta, a imaće pozitivne efekte i za cijelu Republiku Srpsku.

− Završetkom samo prve elektrane HE “Dabar“ bilans proizvodnje HET-a će se povećati 50 odsto, a završetkom izgradnje cijelog projekta hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od kvalitativno najjačih hidroenergetskih sistema u ovom dijelu Evrope. Uz količine struje i novac koji će istočnohercegovačke opštine dobivati za naknade za potopljeno zemljište i vodni doprinos, “Gornji horizonti“ donijeće i na stotine radnih mjesta u Hercegovini − tvrdi Tamindžija.

HET je do sada uložio 83 miliona vlastitih sredstava u HE “Dabar“, a u junu je raspisao javni međunarodni poziv za finansiranje i izgradnju ove hidrelektrane na koji se javilo čak 19 kompanija iz devet zemlja. Njihova će obaveza biti da obezbijede kreditna sredstva u visini od 200 miliona evra i da u roku od četiri godine dovrše radove na najznačajnijem energetskom objektu koji će se graditi u Republici Srpskoj. HET je potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za urađene radove bi se otplaćivao 15 godina. Projekat podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje sa nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu s pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje HE “Dabar“, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje – Fatničko polje. HE “Dabar” će biti instalisane snage 160 megavata i ona je najvažniji energetski objekat u sistemu “Gornji horizonti”.

Tamindžija naglašava da je dosadašnji tok izgradnje HE „Dabar“ već donio mnogo benefita opštini Nevesinje i zaposlenje za oko 150 radnika.

− Po intezitetu saobraćaja uvjerili smo se koliko je bila neophodna saobraćajna prečica prema Bileći i Trebinju. Prisutpni putevi su preporodili sela Zovi Do i Biograd, ali je najvažnija prateća investicija svakako vodovod Udbina – Nevesinje koji će riješiti višedecenijski problem koji je tištio svakog Nevesinjca − istakao je Tamindžija dodajući da je HET samo za distributivni cjevovod investirao više od sedam miliona maraka.

Tamnidžija koji je i narodni poslanik u NS RS podsjeća da je u infrastrukturu zadnjih godinu dana uloženo oko 10 miliona maraka.

−Urađena je rehabilitacija regionalnog puta Nevesinje – Berkovići, savremeni most u Zovom Dolu, kružni tok i više ulica u gradskim i prigradskim naseljima u Nevesinju. Renovirana je Sportska dvorana, a projekat adaptacije i proširenja Doma kulture je pri kraju − kaže Tamindžija. Dodaje da je u toku realizacija nekoliko privatnih ivesticija, poput tržnog centra, pilane, sušare i benzinske pumpe koje donijeti posao za 70 radnika, a manje projekte je teško i pobrojati.

Govoreći o planovima za naredni period Tamindžija je naglasio da je glavni zadatak izgradnja HE „Dabar“ koja će biti glavni pokretač razvoja, te obnova kompletne putne infrastrukture uključujući i traženje najboljeg saobraćajnog rješenja za modernizaciju magistralane saobraćajnice Nevesinje – Mostar.

Tamindžija je rekao da ohrabruje i podrška Vlade Srbije Hercegovini koja osim ekonomskog daje i moralni podstrek.

− Mislim da nam svima treba više optimizma i volje da pravimo poslovnu klimu koja će zadržati Hercegovce na svojim vjekovnim ognjištima, rekao je Tamindžija.