SVOT organizuje Jahorina ekonomski forum sa 400 učesnika

21.04.2017.     Vijesti

Republici Srpskoj je za razvoj potrebno bolje korišćenje vlastitih resursa, efikasnije upravljanje javnim sredstvima i preduzećima, kao i stvaranje i jačanje preduzetničkog duha, rekao je predsjednik Skupštine udruženja ekonomista Srpske “SVOT” Goran Račić.

Он je izrazio nadu da će zaključci sa drugog skupa “Jahorina ekonomski forum 2017”, koji će biti održan 27. i 28. aprila pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika i čija je glavna tema “Razvojne šanse malih ekonomija”, biti podloga za izvršnu vlast do kraja ove, kao i za narednu poslovnu godinu.

Račić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ovog poslovnog skupa, ocijenio je da je preduzetnički duh na veoma niskom nivou u odnosu na zemlje EU.

“Više niko od mladih koji završavaju fakultete nema ambicije da pokrene privatni biznis. Svi bi da se okrenu javnoj upravi. S druge strane, istraživanja u nekim zemljama EU pokazuju da 65 odsto mladih, po završetku fakulteta, mašta o privatnom biznisu”, naveo je Račić.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočavaju male ekonomije, Račić je naglasio da Srpska u srednje škole mora uvesti određene predmete i zanimanja koji će razvijati preduzetnički duh, s obzirom na to da je privredna aktivnost u Srpskoj na veoma niskom nivou.

“Imamo 9.500 privrednih društava, što je jako malo u odnosu na okruženje. To donosi veliku dozu zabrinutosti, zbog čega moramo stvarati klimu povoljnu za jačanje domaćeg biznisa i privrednih aktivnosti. A kada ih jačamo, to će biti dobar znak i stranim investitorima da ulažu na jednom takvom tržištu”, rekao je Račić.

On je najavio da će na ovogodišnjem “Jahorina ekonomskom forumu” biti gotovo 400 učesnika, među kojima je veći broj predavača, te od 70 do 80 domaćih i stranih panelista.

“Očekujemo veliki odziv domaće i međunarodne stručne javnosti. Prošlogodišnji forum je bio veoma značajan kada je riječ o otvorenim temama, a ove godine se očekuje još značajnije učešće, posebno poslovne zajednice, zbog čega smo predvidjeli i panele sa aktuelnim temama u građevinarstvu, energetici i drvopreradi”, naveo je Račić.

On je dodao da će na forumu biti otvoreno i pitanje stanja i perspektiva tržišta rada sa aspekta Reformske agende i zahtjeva poslovne zajednice.

“Cilj je da se politika podsticaja zapošljavanja iz osnove mijenja da bi bila u funkciji razvoja privrede”, istakao je Račić.

Ove godine se u radu Foruma, osim predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović, očekuje učešće hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predsjednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića i predsjednika Hrvatskog društva ekonomista Lјube Jurčića.

Očekuje se i dolazak šefa delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka, ambasadora Kine u BiH Čen Bo, kao i mnogobrojnih ministara Vlade Srpske, Savjeta ministara BiH, Vlade Federacije BiH, predstavnika drugih značajnih institucija, kompanija i banaka.

Na skupu na Jahorini najavljeno je učešće eminentnih stranih i domaćih predavača iz oblasti ekonomije, politike i poslovnog svijeta, koji će raspravljati o potencijalima elektroenergetskog sektora, odnosu tradicionalnih i savremenih industrija, nedostatku kvalifikovane radne snage, pristupu savremenim izvorima finansiranja, problemu odlaska mladih iz zemlje i drugim temama.

Organizator “Jahorina ekonomskog foruma” je Udruženje ekonomista Srpske “SVOT”, čiji je cilj da ovaj dvodnevni poslovni skup postane tradicionalno okupljanje domaće i međunarodne stručne javnosti iz oblasti ekonomije i privrede, te mjesto na kojem će sa predstavnicima vlasti biti otvoreno razgovarano o svim važnim pitanjima za privredni sistem.

izvor: Srna