Svjetska banka pomaže zapošljavanje u RS sa 21 mil EUR – U četiri godine posao za 16.000 ljudi

23.09.2017.     Vijesti

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i direktor Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Linda van Gelder potpisali su juče u Banjaluci ugovor za projektni sporazum po Projektu podrške zapošljavanju u Srpskoj koji će biti finansiran kreditom ove banke u iznosu od 21 milion evra.


Cilj četvorogodišnjeg projekta je povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru odabranih ciljnih grupa – mladi, dugoročno nezaposlena lica i lica koja imaju više od 40 godina, kao i jačanje posredničke funkcije Zavoda za zapošljavanje.

Tegeltija je rekao da je cilj projekta da u privatnom sektoru bude zaposleno najmanje 4.000 radnika u toku jedne godine, ali da će biti ispoštovan i veći broj ukoliko bude interesovanja.

– Vlada Republike Srpske će svakom poslodavcu koji bude dio projekta obezbijediti podsticaje u visini plaćenih doprinosa za novozaposlenog radnika za vremenski period od jedne godine – rekao je Tegeltija novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Direktor Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Linda van Gelder rekla je da žele podržati Vladu Srpske koja nastoji podsticati zapošljavanje u privatnom sektoru.

Ona je naglasila da imaju izuzetnu saradnju sa Vladom Srpske u njenim naporima da stvori okruženje koje će biti povoljno za rast i stvaranje dobrih radnih mjesta, te najavila nastavak saradnje.

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je 5. januara finansiranje ovog projekta, koji je odobrila i Narodna skupština Republike Srpske, a nakon završene procedure na nivou BiH očekuje se i njegova realizacija.

Izvor: Capital.ba