Svislajon industrija alata pozitivno završila godinu /VIDEO/

05.02.2017.     Privreda

Uprkos složenim uslovima na svjetskom tržištu, trebinjska Svislajon Industrija alata prošlu godinu završila je pozitivnim rezultatom. Ovogodišnji plan je ambiciozniji za trideset odsto, a lista zemalja-kupaca alata proširena.

Trebinje, industrija alata

foto: RTRS

Obimu od 95 odsto izvoza u desetine zemalja, alatničari su dodali partnere iz Argentine, Kube, Kostarike i Irana. Ipak, zbog globalnog tržišta, osjećaju gorak okus zarade u metalskoj industriji.

„Svi problemi u svijetu, i kriza koja još nije prošla, nisu nam dozvolili ispunjenje plana od 100 odsto“, istakla je Branka Ratković, direktorka Svislion Industrija alata Trebinje.

Ono što je pozitivno jeste stabilna prodaja i zapošljavanje mladih kadrova. Njih tridesetak, u prošloj godini, našlo je zaposlenje na proizvodnim linijama reznog alata. Posla, kažu, ima dovoljno.

Unutrašnji problem, zastario mašinski park, u ovoj godini, tvrde u menadžmentu, trebalo bi da bude dijelom riješen kupovinom strateških mašina i rezervnih dijelova.

Do kraja juna, rok koji je postavila Vlada, trebalo bi da bude riješeno sedmnaest miliona maraka starog duga za poreze i doprinose. To je najveća prepreka do stabilizovanja proizvodnje.

Ratkovićeva priznaje da, zbog opterećenja domaće privrede i nezavidne pozicije, Industrije alata, kao klasičnog izvoznika, plate zaposlenih nisu stvarna slika odnosa urađeno-zarađeno./RTRS/