Sutra obilježavanje Nevesinjske puške

11.07.2018.     Vijesti

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije u četvrtak, 12. jula biće proslavljena 143. godišnjica Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška. U okviru manifestacije biće obilježena još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – Uloški ustanak iz 1882. godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Nevesinju u 9 časova biće služena sveta liturgija.

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 11:30 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće. Planirano je obraćanje zvaničnika i kratak kulturno-umjetnički program.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili – turskoj carevini. U obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Radio Nevesinje