Sutra u Neumu počinje Treći energetski samit u BiH

03.04.2017.     Energetika

Teme trećeg Energetskog samita u  BiH odnose se na budućnost tržišta električne energije, tržišno planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforme šema poticaja za obnovljive izvore energije.

„Biće to  nastavak dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranje povoljnijeg tržišno orijentisanog ambijenta“, navode organizatori.

Samit su najavili  projekt Američke agencije za međunarodni razvoj – Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačko društvo za međunarondu saradnju (GIZ), u okviru projekata “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH”.

Ove godine, na samitu se očekuje učešće brojnih partnera iz državnih i entitetskih ministarstava, opština, elektroprivrednih preduzeća, privrednih komora, malih i srednjih preduzeća, nevladinih organizacija, predstavnika energetskog sektora, parlamentaraca, univerziteta i drugih međunarodnih organizacija i donatora koji djeluju u sektoru.

Treći po redu energetski samit organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Hercegovina press