Slovenija zaustavila prodaju NLB banke

09.06.2017.     Vijesti
Slovenačka vlada zaustavila je privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB) uz ocjenu da cijena koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora nije zadovoljavajuća.
– Vlada je na sednici donijela zaključak da nije saglasna s minimalnom cijenom dionice NLB-a u visini od 55 EUR i rasponom cijene od 55 do 71 EUR za dionicu – navodi se u saopštenju Vlade premijera Mire Cerara.
Nakon što Slovenački državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao da donese konačnu odluku, o rasponu cijene koju bi mogli da ponude ulagači morala je da se izjasni Vlada Slovenije.
Procjenu cijene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cijene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i njemačka Deutsche bank, glavni konsultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.
Osim cijene, prema tumačenju slovenačke vlade, potencijalnu prepreku za privatizaciju predstavlja nerešeno pitanje tzv. prenesene stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.
One po ovlaštenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat novca koji su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke jer NLB sve do presude Evropskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.
Slovenački mediji najavljuju da će vlada u pregovorima s Evropskom komisijom sada pokušati da produži rokove prodaje tri četvrtine državnog udjela u najvećoj slovenačkoj banci.
Izvor: ekapija