Sivi snijeg uznemirio Gačane

02.02.2017.     Energetika

Predstavnici opštine Gacko zatražili su od rukovodstva RiTE Gacko da iznesu tačne informacije zašto je u posljednje vrijeme ova hercegovačka opština zasuta pepelom iz dimnjaka gatačke TE i kako riješiti ovaj problem.

Na sastanku kome nisu prisustvovali predstavnici RiTE opštinska vlast je najavila angažovanje referentne kuće koja će ispitati štetnost pepela po životnu sredinu i zdravlje stanovništva.
Opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine su zadužili da preduzme sve zakonom propisane mjere kako bi se spriječile ovake situacije, te da inspektoru budu dostupne sve informacije vezane za nekontrolisano ispuštanje pepela.

Još jednom su pozvali rukovodstvo gatačke TE da ne ignoriše sastanke sa lokalnom upravom i da se odazovu na naredni zakazani sastanak.

Gačani su već danima zasuti pepelom iz dimnjaka TE, a od količine pepela posivio je i snijeg koji se sa gatačkih ulica ne skida već skoro mjesec dana.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Borivoje Vujičić ranije je „EuroBlicu“ potvrdio da do ove pojave dolazi zbog ogromnih temperaturnih razlika u dimnjaku i vanjske temperature vazduha, koja danima nije prelazila nulti podiok.

TE Gacko proizvela je u januaru 142 gigavatčasa električne energije i ostvarila planiranu mjesečnu proizvodnju, a njen stabilan rad doprinio je da postoje što manje potrebe za kupovanje električne energije na tržištu, saopšteno je iz rukovodstva firme.

Vujičić je tada naglasio da je rad TE Gacko značajno doprinio procesu obezbjeđivanja električne energije u vremenu kada je potrošnja struje, zbog izuzetno niskih temperatura, bila znatno povećana.

blic.rs