Sindikat tvrdi: trebinjska bolnica protivzakonito smanjila plate radnicima i do 200 KM

06.04.2017.     Vijesti

Neuplaćivanje doprinosa, nepotpisivanje pojedinačnih ugovora, te višak zaposlenih i dalje su neki od gorućih problema u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, istaknuto je danas na sastanku predstavnika sindikalnih organizacija zdravstvenih ustanova sa područja Hercegovine.

Predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić je, govoreći o situaciji u hercegovačkim zdravstvenim ustanovama, istakao da je ona teška, ali da ima i onih, poput Doma zdravlja u Nevesinju, koje dobro posluju i rade.

On je naveo da je u Bolnici Trebinje u februaru plata zaposlenima smanjena od 100 do 200 KM, a da su radnici naknadno potpisali aneks ugovora o radu.

„Stav Sindikata je da je to protivzakonito jer poslodavac ne može retroaktivno da primjenjuje bilo šta. Sindikat će pokrenuti sva pravna pitanja da se radnicima ta nepravda ispravi“, istakao je Granulić i rekao da će inpekcijski organi Republike Srpske posjetiti Bolnicu da vide da li su ti ugovori o radu validni ili ne.

Predsjednik Granskog sindikata Bolnici Trebinje Gordana Romović kaže da su im plate smanjene na najniži koeficijent, navodeći da nije u redu da radnice na šalterima imaju istu platu kao koleginice koje rade na odjeljenjima i imaju noćni rad.

„Nepravedno je da budemo svi plaćeni po istom platnom razredu iako ne radimo na istim radim mjestima, svako odjeljenje ima svoju težinu“, kaže Romovićeva.

izvor: Srna