Sigurna kuća u centru grada – otvaranje do kraja iduće godine

06.12.2017.     Vijesti

Saga o izgradnji sigurne kuće u Trebinju mogla bi da dobije epilog. Gradonačelnik Luka Petrović danas je dogovorio  sa predstavnicima nevladinih organizacija da nosilac izgradnje ovog objekta bude Centar za socijalni rad na čiji će račun biti uplaćeno  75 hiljada maraka koje je za tu namjenu od Vlade Srpske i iz donatorskih sredstava dobila   NVO „Ženski centar“, a da će ostatak novca obezbijediti druga udruženja koja se bave ovim i sličnim problemima zajedno sa Gradom  Trebinjem.

„Na odjeljenju za urbanizam je da definiše lokaciju koja će po mogućnosti biti blizu Policijske uprave Trebinje. Projektna dokumentacija već postoji, dio finansijskih sredstava je obezbijeđen, a doprinos za izgradnju će dati i 15  trebinjskih udruženja. Ostatak novca obezbijediće Grad Trebinje“, rekao je Petrović.

„Ovim potezom lokalna Uprava poručuje da stoji iza žena žrtava porodičnog nasilja i djece žrtava porodičnog nasilja, da nisu same i da će biti institucionalno zaštićene“, rekla je direktor NVO „Ženski centar“ Ljiljana Čičković.

Sigurna kuća bi prema projektima trebalo da ima kapacitet 20 mjesta, a cijena  projekta je oko 660.000 KM.

Peterović je danas naglasio da će biti formirano i koordinaciono tijelo koje će okupiti stručnjake iz svih relevantnih institucija i posebno se baviti pitanjem nasilja, kako porodičnog, tako i vršnjačkog.

Hercegovina press