Rješavanje vodosnabdijevanja u Nevesinju kreće ubrzano

08.02.2017.     Privreda
Nevesinje, vodovod i kanalizacija

foto: Hercegovina press

Pomoćnik ministara finansija Republike Srpske Radmila Mihić rekla je danas u Nevesinju nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom da će realizacija Projekata razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema ići ubrzanom dinamikom i da se u narednih mjesec dana može očekivati raspisivanje tendera za postavljanje prečistača na akumulaciji Alagovac. Ako sve bude teklo prema planu, potpisivanje ugovora sa izvođačem moglo bi biti obavljeno u septembru ove godine.
U međuvremenu će se raditi druge komponente projekta koje podrazumijevaju smanjenje gubitaka na vodovodnom sistemu, proširenje vodovodne mreže i pripremu dokumentacije za priključenje alternativnog izvorišta Udbina.
– Uključivanje Jame Udbina je veoma važno i poželjno za vodovodni sistem jer otvara mogućnost kompletnog i kvalitetnog snabdijevanja pitkom vodom opštine Nevesinje – smatra Mihić. On je naglasila da takvoj investiciji mora da prethodi ispitivanje kvaliteta vode, izdašnosti izvorišta i hidraulični proračun vodovodne mreže. Mihić je pozdravila napore opštine da se riješi ovo strateško pitanje.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da je opština na dobrom putu da planski i dugoročno riješi pitanje snabdijevanja pitkom vodom.
– Postavljanjem prečistača na jezeru Alagovac riješićemo problem kvaliteta vode, ali uredno vodosnabdijevanje podrazumijeva i druge aspekte – rekao je Avdalović dodajući da je potrebno riješiti i gubitke u vodovodnoj mreži. Zato Opština planira da uz pomoć Vlade RS promijeni stare azbestne cijevi u ulicama Cara Dušana i Nemanjića gdje su registrovani najveći gubici. Avdalović kaže da je potrebno ukloniti i divlje priključke, te izgraditi kolektore za fekalne i otpadne vode u Miljevcu, Šehovini i još nekim prigradskim naseljima.
Hercegovina press