Radnicima trebinjske Gradske administracije januarska plata u punom iznosu

09.02.2017.     Vijesti

Zbog viška  zaposlenih  u trebinjskoj  Gradskoj administraciji radnici su krajem januara primili platu za decembar, umanjenu za  20 posto neto zarade i topli obrok. Poslodavac im je na ovaj način ostao dužan 158 hiljada maraka koje će zaposlenima biti izmirene u martu potvrđeno je poslovnom portalu Hercegovina press u Gradskoj upravi.

Foto: Hercegovina press

Takođe, januarska plata trebalo bi da bude na računima radnika najkasnije do 20. februara i ona će biti isplaćena u punom iznosu.

„Problemi su nastali kada se na platnom spisku Grada Trebinja umjesto 276 radnika našlo više od 340 zaposlenih, a novac za njihove plate nije bio predviđen budžetom za prošlu godinu. Pošto se radilo o dugu iz 2016.  nismo imali zakonski način da isplatimo taj dio sredstava iz prihoda u 2017. godini. Obavezali smo se da ćemo čim prije izvršiti uplatu sredstava za mjesec januar u punom iznosu, s tim što nam i sada poteškoće predstavljaju neraspoređeni radnici kojima smo po zakonu dužni isplatiti tri mjesečne zarade“, objašnjavaju u Gradskoj upravi.

U Sindikatu su prihvatili prijedlog poslodavca koji se obavezao da nadoknadi radnicima novac za plate u najskorijem vremenskom periodu. Mjesec su, kažu teško pregurali, jer većina zaposlenih vraća kredite, pa se nadaju da će im dug biti refundiran što prije.

„Poslodavac se našao u bezizlaznoj situaciji jer je bivši gradonačelnik Slavko Vučurević  u tehničkom mandatu zaposlio 40 – ak radnika, a njihove plate nije predvidio budžetom. Nije bilo drugog načina nego da prihvatimo dogovor sa novim gradonačelnikom koji se pismeno obavezao da će nam vratiti dug . Apelujemo na poslodavca da to učini što prije jer zaposleni imaju kredite i obaveze“, kaže Srbo Škero predsjednik Sindikata radnika Grada Trebinja.

Neraspoređeni radnici, njih 30 – ak primiće po zakonskim propisima još dvije plate. Novac će djelimično obezbijediti sredstva od odborničkih dodataka kojih se novi saziv odrekao u korist Grada. Gradska uprava je za sve neraspoređene na Oglasnoj tabli istakla  slobodna radna mjesta u privatnom sektoru na koja se zainteresovani mogu javiti.

Hercegovina Press