Proizvođači smilja u borbi za plasman na tržište: Cijena ne bi trebala biti niža od 2 KM po kilogramu

04.07.2017.     Privreda

Na početku našeg razgovora za Klikx.ba  Dujmović je prokomentarisao aktuelno stanje na terenu, posebno jer do javnosti dolaze kontradiktorne informacije.

„U pravu ste, postoje kontradiktorne informacije s terena. Mi u Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja smo jasnog stava da destilerije treba da izvrše preradu svježe mase smilja, a svoje usluge naplate procentualno od prinosa u ulju, kako se poljoprivredni proizvođači ne bi dodatno izlagali troškovima. Dio destilerija je poslušao taj naš apel. Ovim modelom, nakon berbe i sezone destiliranja, možemo imati tačan pregled količine i kvaliteta esencijalnog ulja. Na taj način će se također formirati interno tržište esencijalnog ulja smilja, koje će biti predmet otkupa destilerija ili direktno za potrebe stranih kupaca. Još jednom napominjem da je kvalitet esencijalnog ulja od smilja presudan faktor u prodaji“, rekao je Dujmić.

Upravo u kontekstu kvaliteta ulja, pravilnog destiliranja i skladištenja esencijalnih ulja, Grupacija je pozvala u goste dr. Roberta Pappasa koji je vodeći autoritet o pitanju kvaliteta esencijalnih ulja u svijetu i koji će 4. jula od 10 sati imati svoje izlaganje u prostorijama Privredne komore FBiH u Mostaru.

Dinko Dujmović smatra da bi predloženim modelom destiliranja i otkupa esencijalnog ulja, a u odnosu na prihod koji bi trebalo da ostvari poljoprivredni proizvođač, na kraju  ta cijena, ako se radi o normalnim organskim plantažama, trebalo da bude minimalno 2 KM po kilogramu zelene mase, a i više, u zavisnosti od plantaže.

„Ovaj model i otkup na ovaj način nisu upitni i dio destilerija to već radi, tako da se poljoprivredni proizvođači mogu javiti tim destilerijama kako bi ugovorili konkretan termin destiliranja. Također, imam pouzdane informacije da će dio destilerija koje rade na takav način i otkupiti kvalitetno esencijalno ulje od poljoprivrednih proizvođača, nakon učinjenih hemijskih analiza. Cijena otkupa ulja će, naravno, zavisiti od kvaliteta ulja i potreba na tržištu“, kaže Dujmić za Klix.ba.

Znajući koliko traje problem u vezi s otkupom smilja, a posebno koliki broj ljudi u Hercegovini je investirao ozbiljan novac u ovu granu poljoprivrede, smilje je postalo opšta tema, a svoje stavove su počele iznositi i političke stranke.

„Nikakvo politiziranje vezano za otkup smilja u ovom trenutku nije potrebno, naprotiv, ionako konfuznu tržišnu situaciju dodatno bespotrebno opterećujemo. Tržište će regulisati samo sebe, kao i u svakoj drugoj branši, moramo biti strpljivi i neprestano tragati za kvalitetnim rješenjima, kako bi se prevazišle situacije kao što je ova trenutno, a koje možemo očekivati i ubuduće. Grupacija proizvođača i prerađivača smilja će predstaviti svoj prijedlog upućen svim nivoima vlasti, kako bi se poboljšala trenutna zakonska rješenja i u budžetima za 2018. godinu osigurala finansijska sredstva za adekvatne poticaje i subvencije“, najavljuje predsjednik Grupacije.

Dujmović još kaže kako Grupacija prerađivača i proizvođača smilja od svog osnutka radi na projektu osnivanja banke esencijalnih ulja koja bi uveliko pripomogla stabilizaciji internog tržišta esencijalnih ulja te koja bi mogla intervenisati  otkupom u ovakvim i mogućim sličnim situacijama u budućnosti.

Izvor: Klix.ba