Proizvodi mljekare Pađeni polovinom godine na tržištu EU?

08.02.2017.     Privreda

Bileca, Padjeni, mljekara

Mljekara „Pađeni“ u opštini Bileća prošlе godinе zabilježila je rast proizvodnje za oko 20 odsto, a svoje proizvode trebala bi polovinom ove godine početi da izvozi na tržište EU.

Vlasnik mljekare Nenad Vukoje za poslovni portal Hercegovina press je rekao da je prošla godina bila izuzetno uspješna, te da je prosječna proizvodnja na mjesečnom nivou bila oko milion litara mlijeka.

„Ove godine planiramo da povećamo mjesečnu proizvodnju na oko 1.200.000 litara, dok će prerada na godišnjem nivou biti 13 do 14 miliona litara“ rekao je Vukoje i najavio da će već na početku godine biti uloženo oko 1,5 miliona KM u novu tehnologiju, te da će proizvodni pogon biti proširen za oko 800 metara kvadratnih.

On je naveo da Mljekara „Pađeni“ svoje proizvode trenutno plasira na tržišta BiH i djelimično Crne Gore, te da je u planu da polovinom ove godine neke proizvode počnu izvoziti u EU, napominjući da mljekara ima četrdesetak proizvoda – tradicionalne, fermentisani program, kao i polutvrde i meke sireve.

Mljekara se može pohvaliti velikim brojem kooperanata u Republici Srpskoj, ali i brojem zaposlenih kojima se plata redovno isplaćuje.

„Trenutno imamo kooperante u 16 opština Republike Srpske, a „pokrili“ smo cijelu istočnu Hercegovinu.Jednu količinu mlijeka kupujemo i u Federaciji BiH, a potrebe „Pađena“ narednih godina biće mnogo veće“, ističe Vukoje i dodaje da mljekara sa 96 zaposlenih ispunjava sve zacrtane planove i da su spremni  za nove poduhvate.

Vukoje kaže da nije zadovoljan podsticanjem domaće proizvodnje BiH.

„U BiH se uveze polutvrdih proizvoda u vrijednosti kompletne prerade mlijeka u Republici Srpskoj. Svaki dan se uveze 20 do 25 tona proizvoda, a niko ne gleda sastav tog proizvoda. To nije sir od mlijeka, već od najlošijih biljnih masti, tako da treba iznaći način da potrošač zna šta kupuje i da to bude kvalitetno“, upozorava Vukoje.

HP