Privreda u kolapsu, ide se ka raspuštanju bilećke Skupštine!

15.02.2017.     Privreda

Politička nestabilnost odrazila se i na bilećku privredu. Svi rokovi za usvajanje budžeta su probijeni, a nevjerovatno je da lokalni parlamentarci nisu od svađe i tuče uspjeli usvojiti ni rebalans budžeta za prošlu godinu. To praktično znači da su svi podsticaji privrednicima, grantovi i subvencije  na stend baju.

Foto: Ilustracija

„ O projektima je apsurdno i govoriti jer nijedan dokument ne može da se donese. U blokadi je čitava opština i ovakvo stanje je neodrživo“, kaže Ljubo Vuković, bivši predsjednik bilećke skupštine.

Rukovodstvo novog saziva mjenja se kao na traci. Za to vrijeme privrednici kraj radio uređaja u nevjerici razmišljaju kome su dali glas i zbrajaju dugove koje opština Bileća ima prema njima. Tekstilnoj industriji „Bilkom“  u vlasništvu Nikole Nosovića još nisu isplaćeni podsticaji za zapošljavanje 60 radnica.

„To je 90 hiljada maraka  duga, i ko zna kada ću moći da računam na ta sredstva. Ovakva situacija generalno utiče i na poslovnu klimu u opštini i nove potencijalne investitore“,  kaže za  poslovni portal Hercegovina press Nosović.

Ekonomski analitičari predviđaju nestabilnu godinu za bilećku opštinu i stanovnike.

„Činjenica da budžet još nije usvojen govori da će on vjerovatno biti realizovan kvartalno i preslikan od prošle godine. To praktično znači da se ne bavimo razvojem nego preživljavanjem“, kaže ekonomski analitičar  Zoran Pavlović.

Prevazilaženje ovakve situacije moguće je na dva načina, stabilizacijom skupštinske većine ili raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih  izbora. Drugi  scenario je izvjesniji, a danas će to od Vlade zatražiti i načelnik Bileće Miljan Aleksić koji za Hercegovina press kaže da je stanje u opštini postalo neodrživo i se umjesto politike za Bileću odigrava predstava ličnih animoziteta i odnosa.

Hercegovina press