Prihodi ERS-a u prvih šest mjeseci 48 miliona KM

25.08.2017.     Vijesti

Javno preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“ /ERS/ je u prvih šest mjeseci, uprkos suši koja je nezapamćena proteklih nekoliko decenija, slobodnom prodajom električne energije plasiralo na tržište 607.994.393 kilovat-časova električne energije i ostvarilo prihod od 48 miliona KM.

Uprkos nezapamćeno lošoj hidrološkoj situaciji tokom ove godine i ekstremne potrošnje u januaru i avgustu, ERS je uspjela da dobrim poslovnim rukovođenjem prevaziđe težak period i obezbijedi dovoljne količine električne energije za sve potrošače, te ostane najjeftiniji ponuđač u regionu, rečeno je Srni u ERS-u.

U ovom energetskom preduzeću kažu da uz maksimalne uštede koje su sprovedene u svim zavisnim preduzećima, krajem trećeg i u četvrtom kvartalu očekuju mnogo bolju hidrološku situaciju, a samim tim i bolje proizvodne i izvozne rezultate, odnosno poslovanje sistema.

„Krajem septembra završava se i kapitalni remont Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ `Ugljevik`, koji će u punom kapacitetu biti na mreži u posljednjem kvartalu ove godine, što će znatno doprinijeti povećanju proizvodnje električne energije“, poručili su iz ERS-a.

Dobar rad i dobra pogonska spremnost očekuju se i od RiTE „Gacko“, koji su u proteklom periodu ostvarivali dobre proizvodne rezultate.

„Izbjegnuta je kupovina električne energije po izuzetno visokim cijenama krajem jula i avgusta jer je ERS na osnovu analiza i prognoza obezbijedila dovoljne količine električne energije za tri mjeseca, transparentnom i najpovoljnijom nabavkom električne energije u junu“, istakli su iz „Elektroprivrede Srpske“.

U ovom preduzeću kažu da je tada nedostajalo 70 megavat-časova električne energije, koja je kupljena putem javnog oglasa na koji su se prijavila tri ponuđača.

„Prosječna cijena najbolje rangiranih ponuda za ukupnu količinu električne energije koja je nabavljena /snaga 70 megavata/ iznosila je 49,67 evra po megavat-času, dok je u avgustu cijena električne energije iznosila i do 97,72 evra po megavat-času.

Izvor: Srna