Premijera filma „Na mliječnom putu“ pred trebinjskom publikom 1.marta

21.02.2017.     Vijesti

Novo filmsko ostvarenje “Na mliječnom putu” scenariste i reditelja Emira Kusturice   premijerno će biti prikazano trebinjskoj publici u renoviranoj kino sali Centra za kulturu  1.marta. Potvrdio je to za portal  Hercegovina press čuveni režiser istakavši da će sa posebnim zadovoljstvom prisustvovati prvom prikazivanju filma u Hercegovini. Na premijeri će mu se pridružiti Sloboda Mićalović ali i brojna ekipa koja je u Hercegovini  tri ljeta danonoćno i predano radila na ovom ostvarenju.

“Film “Na mliječnom putu” je filmska bajka snimljena u Hercegovini i taj pejzaž je najbolje iscrtao duhovne pejzaže junaka”, kaže Kusturica.

Foto: Ilustracija

Čuveni režiser najavljuje  gradnju još dvije multifunkcionalne bioskopske sale u Trebinju koje će ovom gradu dati dozu filmskog ambijenta i uslove da se Trebinje istinski pretvori u grad kulture i umjetnosti.

“Projekcija filma planirana je 1. marta, a time i počinje novi život ovog bioskopa. Upravo se dovršavaju ugovori o gradnji još dvije bioskopske sale pa će, tako, Trebinje dobiti svoj multipleks. Danas ne postoje izolovani bioskopi. Filmovi se prikazuju u više sala i utoliko će ovo biti svečani dan da se otvori još jedna pora društvenog života sa novim filmom”, ističe za Hercegovina press Kusturica.

Nakon Trebinja, film će 2.marta biti premijerno prikazan u Andrić gradu, a planirano je i u opštini Bileća.

“Da li će film biti prikazan u drugim hercegovačkim opštinama još ne znam pošto je u pitanju nova tehnologija, i potrebno je da budu ispunjeni određeni uslovi”, dodaje Kusturica.

Film “Na mliječnom putu” prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda: o vremenu koje je proveo kao srećni mlijekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu,  kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i svoje zemlje.

„Režirao sam savremenu bajku i u isti mah sve ovo bilo je jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji sam napravio. U ovom filmu otkrio sam ljepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svetove.  Film “Na mliječnom putu” je nastao iz mnogih slojeva moga života. Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak“,  rekao je ranije  Kusturica.

Snimanje filma pratili su i fotografi Čeh Petar Nasic  i Trebinjac Đorđe Bjelaković i oni će trebinjskoj publici predstaviti  dokumentarnu izložbu sa 160 fotografija nastalih „Iza scene“. Izložbu će otvoriti Emir Kusturica i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Hercegovina press