Poslovni sistem „Swisslion Takovo“ u IAT uložio više od 37 miliona maraka

21.03.2017.     Vijesti

U Industriji alata u Trebinju održana je konferencija za medije direktora Branke Ratković. Ona je novinarima saopštila da je od momenta privatizacije Industrije alata Trebinje Poslovni sistem „Svisslion Takovo“ prema ugovoru o privatizaciji investirao 18.613.513, 00 KM, kupio je i platio imovinu koja je bila van funkcije u vrijednosti od 18.640. 253,30 KM.

Foto: Hercegovina press

Poslovni sistem „Swisslion Takovo“ ukupno je investirao u IAT 37.253.766,30 KM.

IAT je od uplaćenih sredstava od strane Poslovnog sistema „Swisslion Takovo“ i iz sredstava iz redovnog poslovanja uplatio:

  1. u budžet Republike Srpske po osnovu poreza i doprinosa više od 25 i po miliona maraka od čega pet i po miliona po osnovu povezivanja radnog staža radnicima da bi se istim omogućilo pravo na penziju.
  2. u lokalnu zajednicu više od 650 hiljada maraka
  3. izmirio sva dugovanja prama Elektroprivredi u iznosu od nepunih 11 miliona maraka
  4. izmirio obaveze prema dobavljačima i obezbijedio obrtni kapital za uspješno poslovanje u vrijednosti od 8.800.000,00 KM

Sve nekretnine plaćene su najmanje tri puta više nego što je njihova tržišna vrijednost .

Za sve uplate postoji vjerodostojna finansijsko – računovodstvena evidencija.

Rezultat tih investicija jeste da danas IAT uspješno posluje, ostvaruje poslovnu dobit, da nema kreditnih zaduženja, i da u poslednjih pet godina uredno izmiruje svoje obaveze prema državi, dobavljačima i svojim zaposlenima – rekla je na pres konferenciji direktorka Branka Ratković.

Ministar energetike i industrije Petar Đokić najavio je danas posjetu IAT – u ali je ona odgođena. Od Vlade još nema povratne informacije na stav akcionara IAT – a da zbog česti proivki za neplaćene poreze  poklone fabriku Vladi.

Hercegovina press