Pojačane kontrole i sankcije za vlasnike neregistrovanih smještajnih kapaciteta

15.02.2017.     Vijesti

Ukoliko sе uvede više reda u naplatu boravišnih taksi Trebinje bi godišnje zaradjivalo dodatnih 25 hiljada maraka jer se procjenjuje da u gradu ima oko hiljadu neregistrovanih ležajeva, kažu u Turističkoj organizaciji Trebinje.

Foto: Ilustracija

Trebinje

Direktor Tururističke organizacije Marko Radić podsjetio je da je na kraju 2016. bilo oko 1300 registrovanih ležajeva, a da je u prošloj godini ostvareno 55 755 noćenja.

Zbog velikog broja neregistrovanih smještajnih kapaciteta širom Republike Srpske Poreska uprava će pojačati aktivnosti kontrole kada je riječ o naplati boravišne takse,  zaključeno je na sastanku direktora Poreske uprave Zore Vidović i predstavnika turističkih organizacija opština i gradova Srpske.

Za hotele i smještajne kapacitete koji raspolažu sa više od 15 ležajeva, boravišna taksa je 2 KM po krevetu, a vlasnici objekata koji iznajmljuju manje od 15 kreveta plaćaće godišnji paušal od 25 maraka po ležaju (zakon je u proceduri).

Poreska uprava i predstavnici turističkih organizacija  pozvali su subjekte koji iznajmljuju smještajne kapacitete u Srpskoj da prijave prihod po tom osnovu, ali i lokalne zajednice da se aktivnije uključe u ovu problematiku.

Iz Poreske uprave je saopšteno da je očigledno riječ o indolentnom odnosu pojedinih lokalnih zajednica, što pokazuje i podatak da je svega 20 lokalnih zajednica do sada donijelo odluku o visini boravišne takse na svom području.

Hercegovina press