PETROVIĆ: Evo kako ćemo isfinansirati projekte vrijedne 129 miliona KM

17.08.2017.     Privreda

Gradonačelnik Luka Petrović objasnio je danas na koji način Grad Trebinje   planira realizovati sve projekte predviđene  Nacrtom srednjoročnog plana kapitalnih  investicija.

„Iz budžeta grada u narednih šest godina biće izdvojeno 46 miliona maraka, što iz tekućih prihoda  što iz kreditnih sredstava. Cilj je da radimo dobro, smanjimo rashode i povećamo prihode kako bismo više investirali jer do sada je na godišnjem nivou u prosjeku grad  na čelu sa ranijim administracijama za investicije izdvajao svega 2,7 miliona što je sramno malo“, rekao je Petrović.

Ostatak od 83 miliona maraka potreban za realizaciju projekata predviđenih Nacrtom srednjoročnog plana kapitalnih  investicija obezbijediće JP  Putevi Republike Srpske, MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, Voda Srpske, Vlade Srpske objasnio je Petrović.

78 miliona maraka biće uloženo u infrastrukturne projkete,  izgradnju Istočne i Zapadne obilaznice, izgradnju Novog Trebinja… Na ovaj način zemlja će biti atraktivnija za investitore, a prihodi Grada po ovom osnovu veći i do 10 puta istakao je Petrović.

„Za 15 – ak dana HET će započeti izgradnju projekta uređenja  Ćatovića  kraka što će doprinijeti jednoj novoj vrijednosti zemljišta u urbanom dijelu grada. Na ovaj način cijana će umjesto 20 biti 60 ili 80 maraka po kvadratu i Grad će od prihoda moći da ulaže u nove projekte. Kada je u pitanju ovo zemljište konkretno već ima zainteresovanih. Najveći investitor u Trebinju gospodin Rodoljub Drašković već je pokazao interesovanje da tu gradi hotel“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da su za još neke  od predviđenih projekta investitori već poznati i da su poslovi dogovoreni.

„Za Vjerski kompleks Mrkonjići već se javio investitor, a projekt je vrijedam milion i po Km“, kaže Peterović dodavši da je žalosno što se ovako atraktivan projekt nije realizovao ranije.

Kada je u pitanju izgradnja lokalnih puteva Petrović kaže da će dinamika asfaltiranja biti u vrijednosti od oko 450.000 KM na godišnjem nivou, odnosno da će u narednih šest godina biti asfaltirano 38 kilometara puteva u naseljenim mjestima i selima.

Vrlo je bitan segment i rješavanje vodosnabdijevanja i izgradnje puta na Ublima, rekonstrukcija Starog grada, izgradnja Gimnazije, sportskih objekata…

Hercegovina press