Otvoren drugi salon žilavke-predstavilo se 16 proizvodjača sa vrhunskim vinima

18.08.2018.     Vijesti

U Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju sinoć je održan „Salon žilavke 2018“ na kome se predstavilo šesnaest vinarija istočne i zapadne Hercegovine, ali i desetak proizvodjača hrane.

Trudeći se da „žilavku“ vratimo na svjetsku vinsku kartu, mi smo joj podarili i jednu njenu manifestaciju, koja je danas centar vinske priče Evrope, jer, ako kažemo da su danas ovdje novinari iz čitavog svijeta koji su željeli ispratitit sve ono što smo tokom godine radili, pa na kraju sa nama i osjetiti ovu naši kamenu zemlji kroz čašu, onda je to zaista potvrda svega što sam rekao“, istakao je Vukoje.

Vukoje je naglasio da su rijetki vinski regioni koji imaju dobru vinsku sortu kao „žilavka“ i da se ovom manifrstacijom samo ispunila želja hercegovačkih vinara – da se žilavka popenje na zasluženi pijedestal, koji je zaslužila i činjenicom da su brojni poznati ljudi ovih krajeva, poput Iva Andrića, bili njeni pasionirani ljubitelji.

Pridedjena je degustacija  više od 60 etiketa hercegovačkih žilavki i bogata trpeza  za koji su bili zaduženi Vukojevi majstori kuhinje, najčuveniji bh kuvar Nihad Mameledžija, ali i brojna hercegovačka gazdinstva koja prozvode vrhunske sireve koji se konzumiraju uz žilavku.

„U našoj Hercegovačkoj kući se traže svi autohtoni proizvodi našeg kraja, ali su vina ono što se najviše traži, naročito autohtone sorte Hercegovine, gdje žilavka naravno prednjači, pa smo i mi u Agrarnom fondu, svjesni da su naši glavni aduti hrana i vino, do kraja opredijeljeni da što više podstičemo poljoprivredu i stočarstvo, gdje smo u ovoj godini uložili dosta, ali se trebinjskim proizvođačima, pa samim tim i gradu Trebinju, dosta i vratilo“, kazao je Vesin Dutina direktor Agrarnog fonda Trebinje.

I Turistička  organizacija će ubuduće  podržavati ovakve  manifestacije, jer one itekako privlače turiste i promovišu Trebinje, istakao je direktor Turističke Marko Radić.

A da su i žilavka i porodica Vukoje odlični ambasadori hercegovačkog kraja, pa i cijele Republike Srpske i BiH, potvrdio je konzul Srbije Vladimir Nikolić, koji je istakao da, otkako je sa službom došao u Republiku Srpsku, stalno pije žilavku koju je preporučio svim svojim ptijateljima.

„Grad čine ljudi, oni stvaraju duh grada, a bez toga duha nema ni nekog boljitka, tako da ovakve stvari koje čine vinari, samo oplemenjiju i promovišu Trebinje na najbolji način“, dodao je konzul Nikolić.

Hercegovina press