Osvježenje tek od petka

10.07.2017.     Vijesti
Tokom ove sedmice živa u termometru će u pojedinim gradovima i mjestima skočiti i do +40 stepeni. Proglašeni narandžasti meteoalarm za BiH zbog visokih temperatura vazduha ostaje na snazi sve do petka.
„Danas će tokom dana biti sunčano i veoma vruće. Počeće da duva jugo, koji donosi dalji porast temperature u odnosu na vikend. Najviša dnevna temperatura vazduha biće 38, u pojedinim područjima čak i 40 stepeni. U utorak se nastavlja sunčano, veoma vruće i pretežno suvo vrijeme. U noći i na sjeveru moguće je postepeno naoblačenje, koje donosi mjestimičnu kišu i pljuskove sa grmljavinom, najviše uz rijeku Savu“, navodi Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.
Ističe da će i u srijedu biti sunčano i veoma toplo vrijeme, ali sa malo nižom temperaturom u odnosu na prethodne dane, dok su na sjeveru mogući pljuskovi. Osobama sa srčanim i respiratornim oboljenjima se savjetuje najviši stepen opreznosti.
„Usljed visokih temperatura opšta slika je nepovoljna, a tegobe kod hroničnih bolesnika će biti izraženije. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, smanjiti boravak na otvorenom i izbjegavati duže izlaganje suncu, pogotovo u poslijepodnevnim satima, a učesnicima u saobraćaju sugeriše se opreznija vožnja“, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Čak i ljudi manje osjetljivi na vrućinu mogli bi patiti od nesanice, umora i razdražljivosti, pa aktivnosti treba svesti samo na neophodne i više se odmarati. Stručnjaci takođe savjetuju da se hronični bolesnici, starije osobe, mala djeca i radnici koji rade vani dobro zaštite od vrućine i UV zračenja. U četvrtak toplotni talas počeće gubiti na snazi, a od subote nas očekuje znatno svježije vrijeme.
„U četvrtak temperature će se spustiti i dnevne će iznositi od 26 do 31 stepen. Biće promjenljivije, više sunca na sjeveru, u centralnom pojasu sa više oblaka, te mjestimičnom kišom i pljuskovima“, pojašnjava Kovačić.
Prema prognostičarima, najviše padavina očekuje se u centralnim i južnim krajevima, dok se stabilizacija vremenskih prilika predviđa od četvrtka do subote, kad slijedi novo pogoršanje od 16. do 19. ovog mjeseca.Izvor: Nezavisne novine