Opština Berkovići bi od vjetroelektrane Hrgud imala 500.000 KM godišnje

16.02.2017.     Energetika

Stanovnici opštine Berkovići, jedne od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj s nestrpljenjem očekuju izgradnju vjetroelektrane na planini Hrgud od čijeg rada bi se godišnje u lokalni budžet slivalo oko 500.000 КM.

Berkovici, vjetroelektrana

foto:ilustracija

Izgradnjom vjetroelektrane, te sredstava koja bi po osnovu koncesione naknade ova opština dobijala, mještani okolnih sela bi dobili put i vodu , otvorila bi se nova radna mjesta tako da bi značajno oživjela ova mala hercegovačka opština iz koje u nedostatku posla odlaze mladi, ali i cijele porodice.

U ovoj opštini je vrlo malo mjesta za zaposlenje, privrede skoro da i nema iako se prostiru velike površine plodne zemlje.

Кao i mještani tako i lokalna vlast željno očekuje realizaciju, za njih istorijskog projekta,koji bi značajno promijenio sliku budžeta, a samim tim i lokalne zajednice.

Na planini Hrgud, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, čiji je investitor Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/, Opština je prije osam godina provela istraživanje potencijala vjetra, a prije pet godina usvojila lokalni prostorni plan za izgradnju vjetroelektrane.

Prema najavama, u planu je da se gradi 16 vjetro-turbina na dužini od četiri kilometra, a očekuje se da će godišnje biti proizvedeno oko 126 gigavat sati električne energije.

Direktor Direkcije za investicije ERS-a Željko Ratković kaže da je srednji godišnji potencijal vjetra na planini Hrgud od 6,1 do 8,1 metar u sekundi, napominjući da je energetski objekat srednje jačine, snage oko 50 megavata.

„To je nova tehnologija koja treba da dođe na naše područje.Takav energetski izvor nismo imali u ERS-u.Prizvodiće se značajna količine energije iz obnovljivih izvora“, kaže Ratković.

Кako je ranije rečeno, za izgradnju vjetroelektrane Hrgud Vlada Republike Srpske je prihvatila kreditno zaduženje od 60 miliona evra kod njemačke banke za obnovu i razvoj (КfW), a planirano je da ERS uloži 4,5 milona evra vlastitih sredstava.

U Ministarstvu energetike kažu da novac još nije operativan i da moraju da prođu ostale procedure, odnosno da se na nivou BiH odobri kreditno zaduženje za taj iznos, čija je kamatna stopa unaprijed poznata.

Кreditno zaduženje koje u narednih 15 godina treba otplatiti ERS prihvatila je i Narodna Skupština Republike Srpske.

U ERS kažu da će izgradnja početi u naredne dvije do tri godine, kada obave sva potrebna istraživanja na kojima se već radi.

Neophodno je angažovanje konsultatnata koji će raditi idejno rješenje i tenderski dokument, a početkom februara započete su određene aktivnosti na izradi Studije procjene uticaja na životnu sredinu.

Za izgradnju vjetroelektrane planina Hrgud je izabrana kao jedna od najperspektivnijih lokacija.

Hercegovina press