Održan sastanak: zabrinuti proizvođači poručili, ako se nastavi pad cijena, može doći i do prestanka proizvodnje smilja

13.06.2017.     Privreda
„Zaključak  sastanka je da se u srijedu proba dogovoriti s destilerijama da se njih plaća kao uslužnu djelatnost, da bi svi učestovali u troškovima, ali i prihodima od dalje prodaje”, kazao nam je Vlado Marušić potpredsjednik Grupacije i njen portparol.Cilj  sastanka je bio uređenje tržišnih pozicija te smanjenje konfuzije među proizvođačima, tržište miruje, a berba bi trebalo da krene za najviše sedam dana.

 Grupacija proizvođača i prerađivača smilja obratiće se državnim institucijama za pomoć, posebno Vanjskotrgovinskoj komori BiH.“Istina je da je došlo do hiperprodukcije u Hercegovini, ali sve zasađene plantaže još nisu na rodu, urod nije takav o kakvom se govori, ulja nema na desetine tona, kakva je percepcija kod inostranih kupaca. Na nama je da prikupimo kvalitetne podatke s terena i činjenično stanje plasiramo prema kupcima”, izjavio je Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Dujmović je još kazao da su proizvođači s pravom zabrinuti zbog smanjenja otkupnih cijena, a ako se nastavi taj trend, mogao bi uzrokovati potpuni prestanak proizvodnje smilja. Grupacija proba dogovoriti razne modalitete saradnje, sugerisati članovima, ali nema mehanizme da može odrediti cijenu na tržištu.

“Treba razumjeti i destilerije, ako ne mogu plasirati finalni prizvod, čemu onda i otkup”, kazao je na kraju Dujmović te pozvao i diplomatska predstavništva naše zemlje u svijetu da pomognu.

Jedan od malih proizvođača Stanko Puce iz Kruševa kazao nam je da njegova porodica ima 130 hiljada zasađenih stabljika te da su već uradili određena mjerenja.

“Nakon 15 sati ubrana masa je lakša za 15 do 20 odsto, tako da i to treba uračunati u smanjenje cijene jer to onda više nije 2,5 KM, nego manje. Mali proizvođači treba da se ujedine te da idu na zajedničku preradu”, kazao je Stanko Puce.

Izvor: Klix.ba