OBAVJEŠTENJE: Počinje vakcinacija rotiv bolesti kvrgave kože goveda

04.05.2017.     Vijesti
Obavještavamo vlasnike životinja da počinje vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože goveda i protiv bolesti plavog jezika.

Kratko bi napomenuli da smo prošle godine imali velike štete od pojave epizootije bolesti plavog jezika a epizootija bolesti kvrgave kože goveda je zaustavljena na samoj granici Srbije i Crne Gore prema nama nakon što se veoma brzo proširila preko svih država jugoistočnog Balkana i nanijela ogromne štete.

Zbog takve nepovoljne epizootiološke situacije i potpuno svjesne opasnosti od ponovne epizootije bolesti plavog jezika, kao i zbog opasnosti od pojave epizootije bolesti kvrgave kože, odlučili smo se za mjere vakcinacije.

Vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože počela je od 27.04.2017. godine, vakcine protiv ove bolesti obezbjeđene su iz donatorskih sredstava, tako da će ova vakcina za vlasnike biti besplatna.

Troškove vakcinacije protiv bolesti plavog jezika snosiće vlasnici životinja, jer sredstva za ovu vakciju nisu obezbjeđena iz donatorskih sredstava.

Ovu akciju sprovešće nadležne veterinarske organizacije po planu i rasporedu koji same odrede.

Apelujemo na vlasnike životinja da shvate ozbiljnost ove akcije, te da u cilju suzbijanja, sprečavanja pojave i širenja ovih bolesti obezbjede vakcinisanje svojih životinja što im je i zakonska obaveza.

Nadzor nad provođenjem ove akcije vršiće veterinarska inspekcija Grada Trebinja.