Novac na računima do kraja sedmice: Grad Trebinje za samozapošljavanje obezbijedio skoro pola miliona KM

06.12.2017.     Privreda

Trebinjski poljoprivrednici, i samostalni preduzetnici, njih 25 potpisalo je danas ugovore sa Gradom Trebinjem o dodijeli bespovratnih novčanih sredstava u okviru programa samozapošljavanja. Ovo je kažu prvi put da su dobili podršku i podsticaj za posao kojim se bave i od koga hrane svoje porodice.

U program samozapošljavanja ušlo je 75 lica kojima će u narednom periodu biti podijeljeno 486.000 KM. U zavisnosti od djelatnosti kojojm se bave iznos novca koji su dobili kreće se od 4.5000 za uslužne do 12.000 za proizvodne djelatnosti.

Ilija Imšir, vlasnik farme svinja iz Trebinja kaže da je nakon 14 godina konačno neko pokazao razumijevanje i ponudio podršku ljudima koji su pokrenuli mali biznis. Na njegov račun ove nedjelje Grad će uplatiti 11.700 KM.

„Ovaj novac ću upotrijebiti za proširenje kapaciteta, unaprijeđenje biznisa i eventualno nova zapošljavanja“, kaže Ilija.

Trebinjski gradonačelnik Luka Petrović ističe da je ovim potezom gradska administracija pokazala razumijevanje za ljude koji su se ohrabrili i pokazali spremnost da sami rade i stvaraju i da će i u 2018. godini rezervisati dio sredstava za podršku malim biznisima.

Podrška puno znači i Jadranki Lojpur koja se bavi poljoprivredom. Na njenom imanju proizvode se maline, jagode, smilje…. Dobila je 10 hiljada KM.

„Znači mi toliko da ćemo obezbijediti novac i za nove sadnice, i za mehanizaciju i za sve što je potrebno da održimo biznisi i idemo u proširenje kapaciteta, kaže Jadranka i ističe da do sada niko nije pokazao razumijevanje za razvoj malog biznisa koji je šansa da se porodice same uposle i stvaraju profit.

Programom samozapošljacvanja s Biroa se briše 75 lica. Danas su potpisani ugovori sa 25, a do kraja mjeseca biće sa svima. Novac je obezbjeđen i odmah po potpisivanju će biti prebačen na račune korisnika.

Hercegovina press