Njih već čekaju udobne poslaničke fotelje- ima li Hercegovaca na kompenzacionim listama?

09.08.2018.     Vijesti
Od ukupno 83 poslanika u Narodnoj  skupštini Republike Srpske 20 će ih  ući sa kompenzacione liste, dok će u Parlament BiH  iz Republike Srpske preko kompenzacije poslanički mandat dobiti pet, od  42 kandidata, i to na osnovu ukupnog broja glasova.
Zanimljivo je da su nosioci kompenzacija uglavnom stranački prvaci, perjanice političke scene u Srpskoj i da će oni, kakav god rezultat izbora bio biti na dobitku. Zato za sekiraciju i nemaju puno razloga.
PDP – ov predsjednik Branislav Borenović  ne brine, prvi je na spisku za mandat u Sarajevu. Nosilac kompenzacije za NSRS je poslanik Dragan Galić. Ova stranka nema više „bitnih“ Hercegovaca. Slavko Vučurević je otišao u Ljubljanu, pa kompenzaciju  izgleda, po njima  niko  iz ove regije i ne zaslužuje.
Iznenađenja nema ni u SDS – u.  Aleksandra Pandurević osigurala je mjesto  nosioca kompenzacije za poziciju u Sarajevu. Izgleda da su joj bijele fotelje jako udobne pa nema namjeru da ih mijenja i nakon skoro 10 godina prepusti poziciju novim licima.  I Nedeljko Glamočak se obezbijedio za naredne četiri godine – kao nosilac kompenzacije za NSRS ispred SDS – a.  Ne može se reći da je ova stranka zanemarila Hercegovinu jer kandidat za predsjednika Republike dolazi iz ove regije. Ipak, SDS kao najveća opoziciona partija na listi za NSRS iz Hercegovine ima samo jedno zvučno ime doktora Branka Butuliju.
Zato je SP i njen lider obezbijedio mandat Gačaninu Maksimu Skoku koji je  prvi  na kompenzacionoj listi ove partije, a Jakov Galić ide u Sarajevo, ako socijalisti osvoje dovoljan broj glasova što nije izvjesno.
U SNSD – u su broj jedan na kompenzacionoj listi prepustili koalicionom partneru Ujedinjenoj Srpskoj, a lider stranke Nenad Stevandić  je za tu poziciju izabrao sebe – ostali nek se snađu.
Puno smo u skupštinskim prenosima slušali i  Radovana Viškovića. Isplatilo mu se izgleda, jer će šef aktuelnog poslaničkog kluba SNSD – a i naredne četiri godine biti u istim klupama, sem ako ne bude izabran za ministra.  Na kompenzacionoj listi SNSD – a, doduše na poziciji broj četiri  Hercegovac, Radovan Vuković. Ako bi osvojio dovoljan broj glasova bio bi mu to  čak četvrti mandat.
Zadovoljan je i Krsto Jandrić iz NDP – a, on će predvoditi  kompenzacionu listu ove partije za NSRS.
Iako DNS  zvanično još nije izašao sa kompenzacionim listama navodno će broj jedan za NSRS biti Spomenka Stvevanović, a u Sarajevo namjerava Dragutin  Rodić. Ova partija  od Trebinja do Foče ne samo da nije stavila Hercegovca na kompenzacionu listu, nego su nižerangirani i na kandidatskim.
Ako se njima dodaju dobro  poznata i ( uglavnom istrošena) imena  – nosioci stranačkih lista kojima je mandat  skoro zagarantovan, ostaje malo prostora za nova lica i „svježu krv“, a  samim tim i za nove ideje.
Hercegovina press