Njemačka privreda finansira studente

19.10.2017.     Privreda

Predstavništvo njemačke privrede u BiH će na sajmu stipendija koji počinje danas na Mašinskom fakultet u u Sarajevu predstaviti Program stipendija njemačke privrede za 2018. godinu.

U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci.

Kako je saopšteno iz Predstavništva, u programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni management, zaštita okoliša, arhitektura, poljoprivreda i druge. Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje i u BiH.

Program finansira Vlada Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te džeparac.

Program stipendija njemačke privrede sprovodi se već dvanaesti put na području BiH, uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH kao lokalnog partnera programa.

Apliciranje za ovaj program je moguće do 13. novembra. Više informacija i online prijave na www.stipendienprogramm.org.

Izvor: ekapija.ba