Nevesinje: Za kapitalne investicije 400.000 KM

30.03.2017.     Vijesti

Opština Nevesinje planira u 2017. godini za kapitalne investicije izdvoji oko 400.000 KM. Pored toga, prema Vladi Republike Srpske i međunarodnim finansijskim institucijama kandidovano je više projekata i očekuje se pozitivan odgovor.

Foto: Hercegovina press

Načelnik opštine Milenko Avdalović smatra da će planirane aktivnosti uz  energetske projekte čija je realizacija u toku doprinijeti da se promijeni privredna slika opštine i podstakne zapošljavanje.

Avdalović kaže da će ove godine biti  pokrenuto rješavanje vodosnabdijevanja i otklanjanja gubitaka na vodovodnoj mreži. Očekuje da će grantom Vlade RS biti finansirano uređenje užeg gradskog jezgra koje podrazumijeva zamjenu vodovodnih i kanalizaciionih cijevi u ulicama Cara Dušana i Miloša Obilića i izgradnju kružnog toka saobraćaja na Trgu Alekse Šantića. U cilju podizanja kapaciteta JP „Komus“ Opština Nevesinje će sufinansirati projekat „Nabavka opreme za sakupljanje, razdvajanje i odlaganje ambalažnog otpada“ u iznosu od 60.000 KM. Preostali dio sredstava obezbijediće Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Avdalović je najavio da će do Mitrovdana biti završena izgradnja Centralnog spomen obilježja na Gradskom trgu. Za ovu namjenu iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 120.000 KM, a ostala sredstva obezbijediće vlade Republike Srpske i Srbije i donatori.

Opština planira da iz budžeta izdvoji sredstva za adaptaciju jedne zgrade u Kasarni gdje bi se izvodila obuka novih radnika za potrebe fabrike tekstila „Javor“.

Avdalović kaže da su oči Nevesinjaca uprte prema energetskim projektima.

–  Gornji horizonti su u punom zamahu i sa puno optimizma očekujmo završetak ovog višenamjenskog projekta koji nije važan samo za energetski sektor, nego i za agrar i vodosnabdijevanje – naglašava prvi čovjek nevesinjske opštine.

Prema njegovim riječima, opština će određenim podsticajima ohrabrivati poljoprivrednike, a u tu svrhu je i pokretanje procudere zaštite nevesinjskog krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla.

Hercegovina press