NEVESINJE: Planirana vjetroelektrana Grebak vrijedna 65 mil EUR – RS kreće u postupak dodjele koncesije

19.05.2017.     Energetika
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u petak (19. maj 2017.) u Banjaluci sa predstavnicima kompanije VE Grebak Erihom Prajslerom iz Mildšteta kraj Hamburga i Admirom Rahimićem iz Mostara o ulaganju u projekat izgradnje vjetroparka na području opštine Nevesinje.
Berkovici, vjetroelektrana

foto:ilustracija

Ministar Đokić je izrazio spremnost da pruži podršku ovoj inicijativi, ističući da je Istočna Hercegovina zbog klimatskih uslova veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana.

– Republika Srpska je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka Grebak predstavlja razvojnu šansu za opštinu Nevesinje – rekao je Đokić i dodao da je ta investicija značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva.

Đokić je istakao da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u cilju postupka pokretanja dodjele koncesije dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja.

Predstavnici kompanije VE Grebak istakli su da u oblasti izgradnje vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u ovaj projekat.

Izvršni direktor firme VE Grebak Miralem Čampara istakao je da ima podršku lokalne zajednice, te da bi izgradnja vjetroparka podstakla razvoj privrede u opštini Nevesinje.

– Naš plan je da u periodu izgradnje angažujemo domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti obezbijeđena i nova radna mjesta – naveo je Čampara.

Osim predstavnika kompanije VE Grebak sastanku su prisustvovali i predstavnici opštine Nevesinje.

Prema projekcijama, vjetropark Grebak će biti instalisane snage 49,5 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od oko 130 GWh električne energije. Ukupna investiciona vrijednost iznosi oko 65 mil EUR, a očekuje se da projekat bude realizovan u naredne dvije godine.

izvor: ekapija