NEVESINJE: Kreditno zaduženje zbog budžetskog deficita?

30.04.2017.     Privreda

Budžetski deficit u Nevesinju  – million i po maraka.  Proteklih godina u ovoj opštini nije bilo većih   investicija (izuzev prehrambenog pogona Swisslion).  Stopa nezaposlenisti poražavajuća.

Foto: Hercegovina press

Sve to dočekalo je administraciju Milneka Avdalovića čiji će odgovor na finansijsko stanje u opštini biti kreditno zaduženje. Da pokrije budžetske rupe kaže, i da pokrene, koliko toliko nevesinjsku  privredu.

Prijedlog odluke o podizanju kredita u vrijednosti od 3.5 miliona maraka naći će se na dnevnom redu sledeće  sjednice Opštinskog parlamenta  koja je zakazana za 5. maj.

“Da bi sanirali ovaj deficit i obezbijedili sredstva za nove investicije odlučili smo se za kreditno zaduženje”,  ističe Avdalović precizirajući da se radi o rekonstrukciji  Sportske dvorane i Kino sale, premjeru katastra, parcelaciji poljoprivrednog zemljišta i uređenju parkinga i prilaza obrazovnim ustanovama. Za ovu namjenu trebalo bi da bude obezbijeđeno 1,2 miliona KM.

Avdalović naglašava da će novim povoljnijim kreditom zatvoriti ranija zaduženja u iznosu 1,69 miliona KM, pri čemu će mjesečni anuitet biti bar 3.000 KM manji nego do sada.

Načelnik očekuje podršku skupštinske većine, ali odluka o zaduženju svakako neće proći bez rasprave. SDS je dobio novog predsjednika Jovicu Vasiljevića, a iako se spekuliše da u ovoj partiji postoje žestoki raskoli  ( čemu u prilog ide i činjenica da se na izbornoj Skupštini pojavilo svega 139 kandidata od 260 i da su mnogi danas imali “pametnija posla” od izbora stranačkog šefa svoje opštine), kada je u pitanju stav o kreditnom zaduženju zbog pokrivanja rupa koje je ostavila “njihova” vlast svi će sigurno je biti jednoglasni –  i glasati protiv.

Kakve će argumente ponuditi vlast, a kakve opozicija biće zanimljivo čuti na sjednici skupštine.

Hercegovina press