Nestalo Jablaničko jezero!

05.02.2017.     Energetika

Alarmantno nizak nivo Jablaničkog jezera i evidentna ekološka katastrofa u proteklih mjesec dana uzrokovana nenajavljenim ispuštanjem vode na obližnjoj brani uzbunila je građane, ali i struku, ekološka i ribarska udruženja.

Foto ilustracija

O dugoročnim posljedicama na ekosistem jezera niko sa sigurnošću ne može govoriti, spominju se samo decenije potrebne za oporavak. Uzrok u vidu poslovanja Elektroprivrede BiH navode svi, a spekuliše se i o rekordno visokim cijenama na tržištu električne energije.

„Ovo je potpuna katastrofa, uništeno je više od dva miliona ribljih jedinki i to nisu paušalne ocjene, već podaci sa terena, direktno povezani sa aktuelnim studijama koje su rađene o flori i fauni u jezeru, a izradile su ih dvije naučne institucije – Prirodnomatematički fakultet i Poljoprivredni fakultet iz Sarajeva, tzv. ribolovna osnova“, ističe Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih robolovaca Konjic, koja je zakonski upravnik ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva sa pritokama te Boračko i Jablaničko jezero.

Ribari su svjesni težine situacije i traže reakcije nadležnih.

Posla će imati i nadležno Tužilaštvo

„Jezero više ne postoji, uništeno je ogromno prirodno bogatstvo i mišljenja smo da ovdje ima materijala i za Tužilaštvo. Svjetska organizacija za zaštitu životne sredine  WWF uvrstila je lokalitet Jablaničkog jezera u 200 najvažnijih eko prostora u svijetu. Sad je sve to potpuno uništeno. Razočaravajuće je da nema nikakve reakcije načelnika Opštine Konjic, kao ni njegove administracije na ovu ekološku katastrofu i uništavanje prirodnog bogatstva Konjica, ali i  Bosne i Hercegovine“, navode iz OSR Konjic.

Krivolovci sa tri mreže mogu sada izloviti svu ribu

Napominje da se većina akumulacija u svijetu ne gradi samo zbog proizvodnje električne energije, iako je to u ovom slučaju primarna namjena. Problem je kad ona postane i jedina, kako sad nekom reći da opština ima turističku perspektivu uz ovakvu ekološku katastrofu.

„Posljedice je teško procijeniti, posebno kad se zna da je već mjesecima akumulacija na jako niskim kotama. Zadnjih dana se samo pogoršalo stanje, a riba koja je preživjela se povukla u usko korito rijeke Neretve, što je možda samo desetina normalnog nivoa jezera. Sada krivolovci doslovno sa dvije-tri mreže mogu izloviti kamione ribe“, zabrinut je Variščić.

Cijena električne energije u posljednjem periodu bila ja izuzetno visoka, a spekuliše se da je Elektroprivreda BiH očekivala brže topljenje snjegova, koje je zbog niskih temperatura na planinama izostalo.

Rekordne cijene na tržištu električne energije

„Tržište diktira ponašanje proizvođača električne energije, a velika potražnja diktirala je i veće cijene. Cijena električne energije na tržištima u januaru je znala dostizati i 150 evra po megavatsatu, a posljednjih dana je bila oko 130 evra, što je duplo više od uobičajenih cijena“, govori naš izvor iz elektroenergetskog sektora.

Nivo Jablaničkog jezera se strateški određuje, dok su akumulacije u Grabovici i Salakovcu puno više uslovljene odlukama vezanim za stanje na Jablaničkom i evenutalno Ramskom jezeru.

izvor: klix.ba