Nešić i Petrović ozvaničili početak radova na istočnoj obilaznici

20.08.2018.     Vijesti

U Trebinju su danas zvanično počeli radovi na istočnoj obilaznici grada, nakon što je Gradska uprava poslije četiri godine od obustave radova riješila imovinsko – pravne odnose čime su i stekli uslovi da se riješi jedna od najneuređenijih prigradskih ulica.

Investitor radova čija je vrijednost 900.000 KM,  dužine oko 500 metara su Putevi Republike Srpske i radiće se do tunela, a predviđeno je da sve bude završeno za 90 dana, a najavljeno je  i ranije.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je izrazio zadovoljstvo što će napokon biti riješena jedna od najneuređenijih ulica i najgori prilaz u trebinjskom naselju , te napomenuo da je bilo vrlo teško riješiti imovinske odnose i da se moralo pristupiti izmjeni projekta i skraćenja šetačkih staza sa jedne strane.
„Došli smo do samog ulaska u tunel čime ćemo prikopčati naselja Mokri dolovi i Gornje police“, rekao je Petrović naglašavajući da je projektom predviđeno da bude urađena i rasvjeta, zelene površine, kolovozni trup saobraćajnice.


Petrović je istakao da Grad Trebinje ima dobru komunikaciju sa Putevima Republike Srpske i da je direktor Nenad Nešić podržao mnoge projekte u Trebinju.
„Jedan od projekata koji je stavljen u plan investicija za 2018/2019. Godinu jeste i izgradnja zapadne obilaznice za što je za ovu godinu planirano 700.000 KM, a ostatak sredstava za sljedeću“, rekao je Petrović i napomenuo da je završena projektna dokumentacija i da slijedi izrada elborata.
Ističe da će u naredna dva mjeseca raspisati tender za izvođenje radova na zapadnoj obilaznici koja u prvoj fazi kreće od Ljubovoga pokraj manastira Duži do Grada sunca, dok će druga faza obuhvatiti spajanje sa putem Trebinje- Mostar.
„U dobroj komunikciji Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice kao i Puteva Republike Srpske možemo mnogo da postignemo za dobrobit građana što smo i dokazali „, istakao je Petrović.
Nešić je podsjetio da su radovi na ovoj obilaznici počeli 2012. Godine i da su prekinuti 2014. Godine zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.
„U okviru obilaznice izgradićemo i jedan kružni tok i na taj način saobraćaj učiniti bezbjednijim“, rekao je nešić i dodao da je izvođač radova preduzeće „Hercegovina putevi“.
Uporedo sa obilaznicom radi se i Kolubarska ulica u neposrednoj blizini.
Nešić je najavio da Putevi imaju u planu i druge projekte na području Hercegovine kako bi se poboljšala putna komunikacija kakako prema Stocu i Mostaru tako i prema istočnom Sarajevu i Srbiji.
On je dodao da je raspisan tender za izradu projekata za rehabilitaciju regionalnih i magistralnih puteva u Republici Srtpskoj i da je jedan od tih puteva i Trebinje-Ljubinje-Stolac koji bi trebao početi, kako kaže u najskorije vrijeme.
„Jedan od prioriteta Puteva Republike Srpske, odnosno Vlade Srpske je upravo Trebinje – Stolac“, naglasio je Nešić.

Nešić je istakao da Putevi Republike Srpske redovno rade i kontrolu mostova, ali da ih je nedavni događaj u Italiji “natjerao” da izvrše dodatnu kontrolu.

“Sva preduzzeća koja vrše putarske usluge za Puteve Republlike Srpske dobiće nalog da izvrše dodatnu kontrolu svih mostova u Republici Srtpskoj”, rekao je Nešić i dodao da stanje mostova nije baš zadovoljavajuće, te da će se tamo gdje je potreba raditi rekonstrukcija.