Nema više pismonoša- poslednja stanica ostala bez golubova

06.07.2018.     Vijesti

Na posljednjoj stanici za golubove u ovom dijelu Evrope, u Trebinju, poštara, golubova pismonoša, odavno nema. No stanica koja se nalazi pored Muzeja Hercegovine obnovljena je, a na nju svraćaju samo slučajni prolaznici, trebinjski golubovi.

„U okviru muzejskog kompleksa nalazi se jedna neobična stanica. Kada turisti ovdje dođu zagledaju je i pitaju o čemu se radi“, kaže viši kustos Muzeja Hercegovine Zoran Mijanović.

Sagovornik  N1 pojašnjava da je orijentir golubovima bio sačuvani toranj porušene crkve svetog Mihaila, koji se nalazi preko puta stanice. „Muzej se, zapravo, nalazi u kompleksu nekadašnje austrougarske vojne kasarne  koja je između ostalog imala i poštarsku golubarsku stanicu“, priča Mijanović.

Golubovi pismonoše kroz istoriju su imali značajnu ulogu. Ove pametne ptice u stanju su sa velikih razdaljina u svim vremenskim uslovima  poštu isporučiti na adresu, bez greške. Golubovima pismonošama je ova golubarska stanica bila dom, tu su imali sve što je potrebno. Onaj ko bi slao poštu goluba bi fizički vodio sa sobom. Kada bi goluba slao u „poštarsku misiju“, za nogu bi mu zakačio manji predmet, ili pismo. Golub bi sam pronašao put nazad, do svog doma, u ovom slučaju stanice u Trebinju.

Bljesak. info