Nakon Vukanovićevog vrijedjanja pocijepan Snsd bilbord u Gacku

29.09.2018.     Vijesti

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Gacku Srđan Milović osudio je govor mržnje kandidata SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice devet Nebojše Vukanovića u emisiji Radio Gacka, nakon koje je pocijepan bilbord sa likom kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović u Gacku.

Milović je rekao Srni da će od Centralne izborne komisije BiH zatražiti da sankcionišu ovakav vid predizbornog obraćanja javnosti.

„U pojedinim momentima to je bio i rasistički govor. To je sramota za političku scenu Hercegovine da jedan, u političkom i moralnom smislu nebitan čovjek, širi mržnju po Gacku. Ovakvim ljudima se ne smije dozvoliti da javno iznose neargumentovane optužbe, prijetnje i indirektno pozivaju na nasilje“, poručio je Milović.

On je rekao da su Gačani uvijek bili dobri i pošteni ljudi i da vrlo brzo prepoznaju „kukolj“ u svojim redovima, zbog čega je neupitna pobjeda SNSD-a, Željke Cvijanović i Milorada Dodika u ovoj hercegovačkoj opštini.

Milović je rekao da SNSD u Gacku vodi korektnu, mirnu i fer kampanju i da će tako, bez obzira na ova dešavanja, ostati i u narednom periodu.

Vukanović je, gostujući u zakupljenoj emisiji Radio Gacka, iznio niz uvreda na račun Cvijanovićeve, nazivajući je „unukom ustaškog satnika koja lažno srbuje“, nakon čega je pocijepan bilbord sa njenim likom u ovoj opštini.

On je rekao da „lažno srbovanje predvode špijuni, udbaši, komunisti i mješoviti brakovi koji opoziciji prosipaju srpstvo i njene predstavnike nazivaju izdajnicima“.

Iako ga je voditelj u više navrata pokušao prekinuti, Vukanović je nastavio sa optužbama, nazivajući aktuelnu vlast u Republici Srpskoj „sotonama i ubicama“.

Vukanović je iznio i niz optužbi na račun kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, optužujući ga da on ima „stalnu podršku stranaca i neprijatelja Republike Srpske, jer je sistematski razara“.

Centralna izborna komisija BiH kaznila je kandidata Saveza za promjene /SzP/ za predsjednika Republike Srpske Vukotu Govedaricu sa 5.000 KM zbog govora mržnje – korišćenja takvog rječnika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

Članice SzP-a – SDS i PDP kažnjene su sa po 3.500 KM.

Srna