Nakon Beograda vladika Grigorije promoviše knjigu i u Hercegovini

26.06.2017.     Vijesti

Promocija knjige “Preko praga“ vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija bit će održana u nedjelju 2. jula u Mostaru u Vladičanskom dvoru s početkom u 20 sati.

O knjizi će govoriti akademik dr. Enes Karić, književnik i profesor iz Sarajeva, dr. Vlaho Bogišić, leksikograf i pisac iz Zagreba, dr. Dragan Kovač, ljekar i književnik iz Trebinja, te sam autor. Program će moderirati Sanja Bjelica Šagovnović, novinarka iz Mostara.

Knjiga “Preko praga“ objavljena je 28. aprila u izdanju beogradske izdavačke kuće „Laguna“, a do sada je promovisana samo u Bepgradu. Knjiga je, za samo dva mjeseca, doživjela svoje četvrto izdanje.

“Preko praga“ je zbirka pripovijedaka o sudbinama malih ljudi u hercegovačkom podneblju s kraja prošlog stoljeća.

“Ova knjiga na jedan način predstavlja moj vapaj da se ispoštuju različitosti naroda u Hercegovini, koje su dobre i koje ne treba potirati“, rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grioprije predstavljajući knjigu u kripti beogradskog Hrama Svetog Save.

U „Laguni“ ističu da vladika Grioprije melankoličnom zbirkom priča ulazi u red darovitih pisaca iz Bosne i Hercegovine koji svojom prozom nastavljaju najbolju tradiciju pripovjedača, od Petra Kočića do Zuke Džumhura, Ive Andrića ili Meše Selimovića.

„Izvanredan psihološki portretista, autorski glas u ovoj knjizi uzdiže se iznad zlosretnih podjela u narodu, prelazeći preko uskog i sebičnog praga svoje kuće, vjere i nacije, i daje nam svakim retkom svoje proze na znanje da će se ugledati na Andrićevu misao ‘Najveća planina koju čovjek mora preći je prag njegove vlastite kuće'“, navude u izdavačkoj kući “Laguna“.

Vladika Grigprije do sada je objavio knjige „Dolazi čas i već je nastao“ /2004/, „Lazar“ /novela, 2008/, „Priča o starom kralju“ /novela, 2009/ i „Radost života“ /kolumne, 2010/.

Izvor: Bljesak.info